Πλούτωνος 37, 17236, Δάφνη - 213 0366 203

Blog

Ηλιακός Θερμοσίφωνας: Κόστος που συμφέρει

Tελευταία ενημέρωση 30/07/2020

Συγκρίνουμε τους τρόπους παραγωγής ζεστού νερού για το σπίτι

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια άριστη επιλογή για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, γιατί δεν αποτελεί μόνο την πιο οικολογική λύση, αλλά και την πιο συμφέρουσα οικονομικά επιλογή στη θέρμανση νερού. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια που προσφέρεται ούτως ή άλλως δωρεάν από τη φύση, και αν “τα βάλουμε κάτω” θα δούμε ότι το κόστος του είναι συγκριτικά χαμηλότερο από τις άλλες μεθόδους θέρμανσης, γιατί εξοικονομούμε χρήματα σε βάθος χρόνου.

Παρακάτω συγκρίνουμε το κόστος ενός ηλιακού θερμοσίφωνα με άλλα συστήματα θέρμανσης σε βάθος τριετίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μίας μέσης οικογένειας τεσσάρων ατόμων. Υπολογίστε ότι ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων χρειάζεται περίπου 160 λίτρα νερό ημερησίως, αφού το κάθε άτομο καταναλώνει κατά μέσο όρο 40 λίτρα νερό ημερησίως. Επομένως θα χρειάζεται έναν ηλιακό θερμοσίφωνα χωρητικότητας 160 λίτρων (4 άτομα X 40 λίτρα = 160 λίτρα ).

 

Ηλιακός θερμοσίφωνας κόστος

Το κόστος του ηλιακού θερμοσίφωνα 160 λίτρων με εγκατάσταση & Φ.Π.Α είναι περίπου 1.000 ευρώ. Βέβαια εξαρτάται από το ποια μάρκα θα επιλέξετε. Για τη παραγωγή ζεστού νερού 180 λίτρων ημερησίως, δε χρειάζεται κάποιο άλλο έξοδο. Η ηλιακή ενέργεια προσφέρεται δωρεάν από τον ήλιο. Στο κόστος προσθέτουμε και 45€ περίπου τον χρόνο για τη συντήρηση.  Άρα σε 3 χρόνια τα συνολικά έξοδα για τον ηλιακό θερμοσίφωνα ανέρχονται στα 1.105 €.

 

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας κόστος

Το κόστος ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα 100 λίτρων με εγκατάσταση είναι περίπου 180 € με ΦΠΑ. Το ρεύμα που καταναλώνει κατά μέσο όρο τον χρόνο ξεπερνά σε κόστος τα 250 €  λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων της ΔΕΗ. ‘Αρα, σε 3 χρόνια ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας θα έχει κοστίσει συνολικά 930 €  [δηλ. 180 € + ( 250 € χ 3 χρόνια ) = 930 € ]. Σε αυτό το ποσό δεν έχουμε συμπεριλάβει το κόστος της βλάβης που ενδεχομένως προκύψει.

 

Λέβητας Πετρελαίου κόστος

Στον λέβητα πετρελαίου δεν θα λάβουμε υπ’ όψη καθόλου το κόστος τοποθέτησης και συντήρησης. Οπότε το ετήσιο κόστος για να θερμάνει το νερό είναι περίπου 230 €.  Άρα το συνολικό κόστος σε 3 χρόνια ανέρχεται σε 690 € (230 € χ 3 χρόνια ). Σημειώστε ότι το κόστος αυξάνεται κατά πολύ περισσότερο, αν λάβουμε υπόψη τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που καθορίζονται σε ετήσια βάση.

 

Λέβητας φυσικού αερίου κόστος

                Με παρόμοιο τρόπο θα υπολογίσουμε το κόστος του λέβητα φυσικού αερίου. Δε θα υπολογίσουμε καθόλου το κόστος της συντήρησής του ούτε την αρχική εγκατάσταση. Οπότε για τη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης χρειάζεται ετησίως 150 €. Άρα σε 3 χρόνια θα μας έχει κοστίσει 450 € ( 150€ χ 3 χρόνια = 450 € ). Φυσικά η τιμή του φυσικού αερίου, όπως και του πετρελαίου είναι κυμαινόμενη, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα υπόλοιπα κόστη (εγκατάσταση και σύνδεση με παροχή αερίου).

 

Ηλεκτρικός λέβητας κόστος

                Ένας ηλεκτρικός λέβητας θα μας κοστίζει για την αντίστοιχη παραγωγή ζεστού νερού το λιγότερο 400 € ετησίως, διότι καταναλώνει πολύ ηλεκτρική ενέργεια. Συνεπώς σε 3 χρόνια το κόστος ανέρχεται στα 1.200 € ( 400 € χ 3 έτη =1.200 € ). Χωρίς να υπολογίσουμε κόστος εγκατάστασης και συντήρησης.

 

Συμπέρασμα

Συνεπώς, με εξαίρεση τον λέβητα φυσικού αερίου, που καλύπτει και τις ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού μας, οπότε έχουμε συνολικά μεγάλη οικονομία, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί την πιο συμφέρουσα οικονομικά επιλογή. Σημειώστε ακόμη ότι πρόκειται για μία οικολογική λύση, αφού η λειτουργία ενός ηλιακού θερμοσίφωνα στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας– τον ήλιο. Η Ελλάδα διακρίνεται για την ηλιοφάνεια της τις περισσότερες ημέρες του χρόνου.

Μην διστάσετε να μας καλέσετε  για να σάς βοηθήσουμε να επιλέξετε τον τύπο ηλιακού θερμοσίφωνα που καλύπτει τις ανάγκες σας και να σας δώσουμε τις οικονομικότερες και συμφέρουσες επιλογές.

 

Διαβάστε σχετικά: