Πλούτωνος 37, 17236, Δάφνη - 213 0366 203

Blog

Επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα: τεχνικά χαρακτηριστικά

Tελευταία ενημέρωση 28/07/2020

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναλύσαμε τους διαφορετικούς τύπους ηλιακού θερμοσίφωνα που υπάρχουν και το οποίο είναι το πρώτο χαρακτηριστικό του θερμοσίφωνα που πρέπει να ψάξετε και να καταλήξετε. Ο τύπος ηλιακού θερμοσίφωνα που θα αποφασίσετε να αγοράσετε έχει να κάνει κυρίως με τα χρήματα που διαθέτετε, το κλίμα της περιοχής σας και το μέγεθος και την χρήση του νοικοκυριού σας. Έτσι θα μπορείτε να υπολογίσετε ποιος τύπος θερμοσίφωνα σας συμφέρει, ώστε να κάνετε απόσβεση σύντομα των χρημάτων που θα δώσετε.

Τα κριτήρια για την επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα όμως πρέπει να περιλαμβάνουν και κάποιες άλλες τεχνικές προδιαγραφές, πέρα από τον τύπο ηλιακού θερμοσίφωνα. Παρακάτω θα διαβάσετε ποια άλλα χαρακτηριστικά πρέπει να εξετάσετε, πριν καταλήξετε στον κατάλληλο ηλιακό θερμοσίφωνα για εσάς.

 

1. Η δεξαμενή (μπόιλερ) του ηλιακού θερμοσίφωνα

 Το πρώτο που πρέπει να λάβετε υπόψη για την επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα είναι η χωρητικότητα της δεξαμενής του. Θα την υπολογίσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας και με τα άτομα που ζουν στο σπίτι. Υπολογίστε ότι κάθε άτομο καταναλώνει κατά μέσο όρο 40 λίτρα νερό ημερησίως, οπότε μία δεξαμενή 160 λίτρων είναι αρκετή για ένα νοικοκυριό 4 ατόμων.  Προσοχή, σε προϊόντα που δεν έχουν πιστοποίηση, γιατί η ονομαστική χωρητικότητα μίας μεγάλης δεξαμενής είναι κατά πολύ μικρότερη από τη πραγματική.

 

2. Η τεχνολογία του ηλιακού συλλέκτη

Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας και τη θερμοκρασία που θέλετε για ζεστό νερό, έχετε να επιλέξετε μεταξύ τριών κατηγοριών συλλεκτών:

α) Μαύροι επίπεδοι συλλέκτες: είναι οι παραδοσιακοί συλλέκτες που χρησιμοποιήθηκαν στα ηλιακά συστήματα τις προηγούμενες δεκαετίες. Είναι οι πιο οικονομικοί, αλλά έχουν την μικρότερη απόδοση.

β) Επίπεδοι επιλεκτικοί συλλέκτες: είναι ο τύπος που χρησιμοποιείται συχνότερα τα τελευταία χρόνια στους ηλιακούς θερμοσίφωνες οικιακής χρήσης. Είναι ακριβότεροι από τους μαύρους συλλέκτες αλλά έχουν πολύ μικρές απώλειες θερμότητας, δηλ. μεγάλη απόδοση.

γ) Συλλέκτης σωλήνων κενού: είναι αρκετά ακριβότεροι από τους προηγούμενους, αλλά έχουν την καλύτερη απόδοση. Αποτελούν την καλύτερη επιλογή για περιοχές με μικρή διάρκεια ηλιοφάνειας και αν θέλετε να έχετε υψηλές θερμοκρασίες νερού.

Συμβουλή: Προτιμήστε Ευρωπαϊκής τεχνολογίας  συλλέκτες σωλήνων κενού, λόγω αξιοπιστίας.

 

3. Το μέγεθος του ηλιακού συλλέκτη

Το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η επιφάνεια του ηλιακού συλλέκτη για κάθε σύστημα ηλιακού θερμοσίφωνα εξαρτάται από τον όγκο του νερού που θέλουμε να ζεσταίνεται ταυτόχρονα και από την απόδοση του ηλιακού συλλέκτη. Για τα απλά οικιακά συστήματα ηλιακού θερμοσίφωνα, μία αξιόπιστη εταιρεία κατασκευής ηλιακών έχει υπολογίσει σωστά το μέγεθος που πρέπει να έχει ο ηλιακός συλλέκτης για να ζεσταίνει και να αποθηκεύει το νερό στην δεξαμενή που θα τοποθετηθεί.

Επειδή όμως το μέγεθος της ηλιοφάνειας στην περιοχή που βρίσκεστε επηρεάζει πολύ το αποτέλεσμα, ένας έμπειρος τεχνικός μπορεί να σας συμβουλεύσει για το μέγεθος του συλλέκτη που χρειάζεστε και ταυτόχρονα να ρυθμίσει και την κλίση του συλλέκτη για να έχετε την μέγιστη δυνατή απόδοση.

Ένας χρήσιμος πρακτικός κανόνας είναι ότι 0,5 τ.μ. επιλεκτικού συλλέκτη αντιστοιχούν σε παραγωγή 50 λίτρων ζεστού νερού χρήσης, το οποίο επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου μέσα σε ένα 24ωρο.

 

4. Η αντισκωριακή προστασία της δεξαμενής

Κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι η προστασία απέναντι στην σκουριά της δεξαμενής του ηλιακού θερμοσίφωνα. Για να έχετε εσωτερική αντισκωριακή προστασία της δεξαμενής για αρκετά χρόνια, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των τριών μεθόδων, σε σειρά από την ακριβότερη στην φθηνότερη:

1) Το εσωτερικό της δεξαμενής να είναι επισμαλτωμένο (εξασφαλίζει την καλύτερη προστασία από την διάβρωση)

2) Το εσωτερικό της δεξαμενής να είναι από ανοξείδωτο χάλυβα

3) Το εσωτερικό της δεξαμενής να είναι από αλουμίνιο

 

5. Πιστοποίηση & Εγγύηση ηλιακού θερμοσίφωνα   

Κάθε ηλιακό σύστημα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο, για την ασφάλεια λειτουργίας και απόδοσης. Ο σκοπός της κάθε πιστοποίησης είναι να μας δείχνει τη συνολική ποιότητα του ηλιακού θερμοσίφωνα, τη μέθοδο κατασκευής του και την απόδοσή του. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο στην επιλογή του ηλιακού θερμοσίφωνα που θα κάνετε.

Όσον αφορά την εγγύηση που διαθέτει ο ηλιακός θερμοσίφωνας, σάς συμβουλεύουμε να διαβάσετε με προσοχή τους όρους της εγγύησης και τι ακριβώς καλύπτει. Δείτε επίσης το χρονικό διάστημα για το οποίο σας παρέχεται εγγύηση.

Το συνεργείο μας αναλαμβάνει την τοποθέτηση νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, ή την επισκευή και την συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα με συνέπεια και οικονομικές τιμές.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία ή συμβουλές!

 

Καλέστε στο 213-03-66-203

ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο Email ή στο Facebook

για να κλείσουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα ραντεβού στον χώρο σας και να σας δώσουμε μία προσφορά για τις εργασίες που επιθυμείτε.

Διαβάστε σχετικά: