Άρθρα

Μάθετε τα βασικά για το χρώμα

βάψιμο τοίχων χρώμα

Βάψιμο σπιτιού: Ποιο χρώμα να διαλέξω;

Μία αλλαγή στο χρώμα των τοίχων του σπιτιού ή του γραφείου μας, όχι μόνο προσφέρει καθαριότητα και φρεσκάδα, αλλά ανανεώνει και την καθημερινότητά μας και επηρεάζει και την ψυχολογική μας διάθεση.

Στα χρωματολόγια των εταιρειών κατασκευής χρωμάτων, βρίσκουμε πια εκατοντάδες διαφορετικά χρώματα. Αν δεν θέλουμε να βάψουμε το σπίτι μας με το κλασικό λευκό, η επιλογή του κατάλληλου χρώματος για τα δωμάτια του σπιτιού ή του γραφείου μας μπορεί να μας δυσκολέψει πολύ.

Το να γνωρίζουμε λίγα βασικά στοιχεία για το χρώμα, μας βοηθάει να καταλάβουμε τι ταιριάζει στον χώρο μας και στις ανάγκες μας, τι μας εκφράζει και επίσης μας βοηθάει να καταλαβαίνουμε καλύτερα τις συμβουλές των ειδικών για το βάψιμο του χώρου μας και την διακόσμησή του.

Στοιχεία από την θεωρία των χρωμάτων

Για να μελετήσουμε τα χρώματα, τα τοποθετούμε με την σειρά που έχουν στο ουράνιο τόξο (φάσμα του φωτός) σε έναν κύκλο.  Ο κύκλος ονομάζεται βασικός χρωματικός κύκλος και στην απλούστερή του μορφή περιέχει 12 χρώματα, χωρίς το λευκό και το μαύρο. Ο βασικός χρωματικός κύκλος αποτελείται από:

α) τα τρία βασικά χρώματα: κόκκινο, κίτρινο, μπλε.

Τα βασικά χρώματα είναι καθαρά χρώματα, δηλ. δεν προκύπτουν από ανάμιξη άλλων χρωμάτων. Αποτελούν την βάση όλων των άλλων χρωμάτων που υπάρχουν.

βασικός χρωματικός κύκλος ο μάστορας

β) τα τρία δευτερεύοντα χρώματα, που προκύπτουν από την ανάμιξη των βασικών χρωμάτων μεταξύ τους:

πορτοκαλί, από την ανάμιξη του κόκκινου με το κίτρινο

πράσινο, από την ανάμιξη του κίτρινου με το μπλε

μωβ, από την ανάμιξη του μπλε με το κόκκινο

 

γ) τα έξι τριτογενή χρώματα, που προκύπτουν από την ανάμιξη ενός βασικού χρώματος με ένα δευτερεύον:

κίτρινο+πορτοκαλί = κιτρινοπορτοκαλί

κίτρινο+πράσινο = κιτρινοπράσινο

πράσινο+μπλε = γαλαζοπράσινο

μπλε+μωβ = μπλε-μωβ

μωβ+κόκκινο = κοκκινομώβ

κόκκινο+πορτοκαλί = κοκκινοπορτοκαλί

 

Αυτά τα χρώματα είναι τα 12 πιο καθαρά και φωτεινά χρώματα. Εδώ πρέπει να πούμε ότι το άσπρο και το μαύρο χρώμα, που βρίσκονται εκτός του βασικού χρωματικού κύκλου ονομάζονται μονοχρωματικά ή μή χρώματα. Η ανάμιξη μαύρου με λευκό μας δίνει το καθαρό γκρι.

Όλα τα υπόλοιπα χιλιάδες χρώματα προκύπτουν με ανάμιξη αυτών των 12 χρωμάτων, με άσπρο, με μαύρο καθώς και μεταξύ τους, σε διάφορες αναλογίες.

Ζεστά και ψυχρά χρώματα

Τα ζεστά χρώματα βρίσκονται στο δεξί μέρος του χρωματικού κύκλου, όπως το κίτρινο, το πορτοκαλί, το κόκκινο. Τα ψυχρά χρώματα βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του χρωματικού κύκλου, όπως το μπλε, το πράσινο, το μωβ. Ωστόσο ο διαχωρισμός δεν είναι απόλυτος. Ένα πράσινο χρώμα μπορεί να είναι ψυχρό πράσινο, αν περιέχει περισσότερο μπλε από κίτρινο χρώμα, όπως και ένα μωβ μπορεί να είναι ζεστό μωβ, αν περιέχει περισσότερο κόκκινο από μπλε χρώμα.

Τα ζεστά χρώματα μας θυμίζουν ήλιο και ζέστη γι αυτό δημιουργούν αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής.  Μπορούν να κάνουν ένα μεγάλο δωμάτιο να φαίνεται μικρότερο. Επίσης τα ζεστά χρώματα συνδέονται με ενεργητικότητα, χαρά και ένταση, γι αυτό μπορούν να μπουν σε δωμάτια με έντονη δραστηριότητα, όπως ένα καθιστικό ή ένα δωμάτιο για παιχνίδι.

Τα ψυχρά χρώματα μας θυμίζουν νερό και ουρανό, γι αυτό δημιουργούν αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Αυτό τα κάνει ιδανικές επιλογές για βάψιμο υπνοδωματίων και μπάνιων. Ένα φωτεινό ψυχρό χρώμα μπορεί να κάνει ένα μικρό δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο.

 

Συμπληρωματικά και αναλογικά χρώματα

Τα χρώματα που βρίσκονται απέναντι και αντιδιαμετρικά στον κύκλο ονομάζονται συμπληρωματικά, όπως π.χ. το μπλε με το πορτοκαλί και το κίτρινο με το μωβ. Τα δύο ή τρία χρώματα που βρίσκονται δίπλα-δίπλα στον χρωματικό κύκλο ονομάζονται αναλογικά, όπως π.χ. το κίτρινο, το πορτοκαλί, το κοκκινοπορτοκαλί ή το μπλε, το γαλαζοπράσινο και το πράσινο.

Τα συμπληρωματικά χρώματα, το ένα θερμό και το άλλο ψυχρό, όταν βρίσκονται μαζί δημιουργούν αίσθηση αντίθεσης και ζωντάνιας, αλλά και αρμονίας. Tο ένα συμπληρώνει το άλλο, αλλά ταυτόχρονα και το ένα τονίζει το άλλο.

Τα αναλογικά χρώματα όταν βρίσκονται μαζί δίνουν αίσθηση ισορροπίας και αρμονίας, χωρίς εντάσεις. Συνδέονται άμεσα με αναφορές στο φυσικό περιβάλλον: αναλογικά χρώματα περιέχει η παλέτα ενός ηλιοβασιλέματος ή τα πέταλα ενός άνθους.

 

Απόχρωση, τόνος και βάθος χρώματος

Οι αποχρώσεις ενός χρώματος είναι τα χρώματα που προκύπτουν όταν προσθέσουμε λευκό στο χρώμα αυτό. Για παράδειγμα, το ροζ είναι απόχρωση του κόκκινου. Η απόχρωση είναι πάντα πιο ανοιχτή από το χρώμα και ονομάζεται και παλ ή παστέλ. Οι αποχρώσεις πάντα ταιριάζουν μεταξύ τους.

Το βάθος ή οι σκιές ενός χρώματος είναι τα χρώματα που προκύπτουν όταν προσθέσουμε μαύρο στο χρώμα αυτό. Για παράδειγμα, το καφέ χρώμα είναι σκιά του κοκκινοπορτοκαλί. Οι σκιές είναι πιο σκούρες από το χρώμα και ταιριάζουν πάντα μεταξύ τους.

Ο τόνοι ή οι αξίες ενός χρώματος προκύπτουν από την ανάμιξη γκρι με το χρώμα αυτό. Οι τόνοι ενός χρώματος είναι πιο σκούροι από το χρώμα, αλλά πιο ανοιχτοί από τις σκιές του χρώματος.

 

Μονοχρωματική παλέτα

Είναι μία σειρά χρωμάτων που αποτελείται από τις αποχρώσεις, τους τόνους και τις σκιές ενός μόνο χρώματος. Παρακάτω βλέπουμε 5 διαφορετικές μονοχρωματικές παλέτες.

 

 

Το μπεζ χρώμα

Το μπεζ προέρχεται από την μίξη κιτρινοπορτοκαλί, λευκού και μπλε. Αν υπερτερεί το κίτρινο τότε έχουμε θερμό μπεζ, ενώ αν υπερτερεί το μπλε, έχουμε ψυχρό μπεζ.

Ουδέτερα χρώματα

Ουδέτερα χρώματα στην διακοσμητική ονομάζουμε τις πολύ ανοιχτές έως μέτρια ανοιχτές αποχρώσεις ή τόνους των χρωμάτων, στις οποίες το βασικό χρώμα δεν έχει κυρίαρχη παρουσία. Ονομάζονται ουδέτερα γιατί δίνουν ένα πολύ ήπιο αποτέλεσμα, οπότε συνδυάζονται εύκολα με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου, καθώς και με άλλα χρώματα. Υπάρχουν ζεστά ουδέτερα χρώματα αν πρόκειται για αποχρώσεις ή τόνους του κόκκινου, του κίτρινου, του πορτοκαλί, του ζεστού μπεζ, του ζεστού γκρι, όπως και ψυχρά ουδέτερα χρώματα, αν πρόκειται για αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου, του μωβ, του ψυχρού μπεζ, του ψυχρού γκρι.

Αν υπάρχουν ουδέτερα χρώματα στους τοίχους, μπορούμε άνετα να ταιριάξουμε διακοσμητικές λεπτομέρειες σε πιο έντονα χρώματα και μοτίβα, για ένα ενδιαφέρον, ζωντανό αποτέλεσμα.

Το λευκό μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερο χρώμα. Ο όρος «σπασμένο λευκό» ή υπόλευκο αποδίδεται σε όλες τις πάρα πολύ ανοιχτές αποχρώσεις των χρωμάτων, οι οποίες περιέχουν πολύ περισσότερο λευκό, απ’ ότι βασικό χρώμα. Όλες οι ανοιχτές παλ αποχρώσεις δημιουργούν ένα φωτεινό, αεράτο αποτέλεσμα και είναι μία ασφαλής επιλογή για όλους τους χώρους και όλα τα διακοσμητικά στυλ.

 

 

Στο επόμενο άρθρο μας θα δώσουμε πιο αναλυτικά χρωματικές επιλογές για το βάψιμο των τοίχων σας, εφαρμόζοντας δοκιμασμένους κανόνες χρωματικής αρμονίας και ισορροπίας.

 

 

Back to top