Άρθρα

Σοβάτισμα: ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Σοβάτισμα: Η καλλιτεχνία στην τοιχοποιία

Το σοβάτισμα είναι η τεχνική εργασία που δίνει λεία και ομοιόμορφη επιφάνεια στους τοίχους καλύπτοντας όλες τις ανωμαλίες στο μπετόν ή τα τούβλα. Με δυo λόγια, σκεπάζει όλες τις μικρές κακοτεχνίες που μπορεί να υπάρχουν σε μία κατασκευή, γι΄ αυτό και θεωρείται η καλλιτεχνία στην τοιχοποιία.

Στην πράξη όμως η διαδικασία του σοβατίσματος έρχεται να προστατέψει τους τοίχους του σπιτιού από τις επιβλαβείς καιρικές συνθήκες και τους ρύπους της ατμόσφαιρας, ενώ προστατεύει το σπίτι και από την γρήγορη επέκταση της φωτιάς.

Το σοβάτισμα δεν είναι μία απλή τεχνική εργασία που μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε. Απαιτεί εμπειρία, προσοχή και… καλλιτεχνία για να μας δώσει ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά μπορεί να προκληθούν ζημίες που θα κοστίσουν πολύ ακριβά σε χρόνο και χρήμα.

Δείτε παρακάτω όλα τα “μυστικά” της τεχνικής του σοβατίσματος για να κατανοήσετε την διαδικασία- ακόμη κι αν δεν ανήκετε στους ειδικούς τεχνίτες. Τα παρακάτω θα σάς βοηθήσουν και για να επιλέξετε το κατάλληλο τεχνικό συνεργείο.

Τα πλεονεκτήματα του σοβατίσματος τοίχου

Εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα, το σοβάτισμα προσφέρει και άλλα θετικά στοιχεία, γιατί:

1. Συμβάλει στην καλύτερη μόνωση της οικοδομής μας. Η στρώση του σοβά μονώνει τους τοίχους από τούβλο και τις κολώνες και τα δοκάρια του σκελετού (από μπετό) από μεταβολές της θερμοκρασίας και από την υγρασία αλλά και από εξωτερικούς θορύβους.

2.Προστατεύει το κτήριο από τις καιρικές συνθήκες. Ο σοβάς παρέχει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας, ειδικά στο σκυρόδεμα. Αν και δεν είναι απαραίτητος σε ανεπίχριστα σκυροδέματα που χρησιμοποιούνται συχνά, ωστόσο δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι αυτή η επιπλέον στρώση κονιάματος προσθέτει έναν ακόμη βαθμό προστασίας, αφού το επιχρισμένο σκυρόδεμα είναι προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες με τις οποίες έρχεται σε άμεση επαφή.

3.Παρέχει σημαντική πυροπροστασία. Ο σοβάς αποτελεί την πρώτη γραμμή αντίστασης στο καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς, ιδιαίτερα στην περίπτωση ενός μεταλλικού σκελετού.

Σοβάτισμα: η διαδικασία και τι να προσέξετε

Η διαδικασία του σοβατίσματος απαιτεί μεγάλη προσοχή, καλή γνώση των υλικών, και συνέπεια στην εφαρμογή των στρώσεων. Αν η εφαρμογή γίνει βιαστικά ή χρησιμοποιηθούν λάθος αναλογίες, τότε μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα σε ανύποπτο χρόνο, που για να διορθωθούν θα χρειαστεί χρόνος και χρήμα.

Να λάβετε υπόψη σας ότι είναι σχεδόν αδύνατο ως πελάτης να ελέγξετε το τεχνικό συνεργείο. Γι΄ αυτό σάς συμβουλεύουμε να επιλέξετε τεχνίτες που έχουν καλές συστάσεις, αφήνοντας το οικονομικό κριτήριο σε δεύτερη μοίρα.

Κάτι πρακτικό που μπορείτε να κάνετε είναι να χτυπήσετε την επιχρισμένη επιφάνεια με ένα ξύλινο στοιχείο. Αν σε κάποιο σημείο ακουστεί υπόκωφος ήχος, υπάρχουν κενά στις πρώτες στρώσεις. Φυσικά, πρέπει να ελέγξετε για επιφανειακές ανωμαλίες και τις κλίσεις στις γωνίες όταν το τεχνικό συνεργείο σάς παρουσιάσει την ολοκληρωμένη δουλειά του.

Σοβάς: το δομικό υλικό με τις πολλές παραλλαγές

Τι είναι όμως και από τι αποτελείται ο σοβάς;

Ο σοβάς είναι ένα κονίαμα που αποτελείται από άμμο, νερό, τσιμέντο και ασβέστη. Η σωστή αναλογία των υλικών είναι αρκετά περίπλοκη υπόθεση και εξαρτάται από την εμπειρία του τεχνίτη. Σε γενικές γραμμές, οι παράγοντες που καθορίζουν την αναλογία των υλικών έχουν σχέση με την υγρασία των υλικών, το υπόστρωμα που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και τις καιρικές συνθήκες την εποχή του σοβατίσματος.

Το μείγμα φτιάχνεται στην οικοδομή από το τεχνικό συνεργείο, όμως στην αγορά κυκλοφορούν και έτοιμα μείγματα, που εξασφαλίζουν ομοιογενές αποτέλεσμα καθώς η αναλογία των πρόσμικτων είναι σταθερή για όλη την οικοδομή.

Η χρήση έτοιμων κονιαμάτων που υπάρχουν στην αγορά μπορεί να αυξάνει ελαφρώς το κόστος, αλλά εξασφαλίζει την σωστή και σταθερή αναλογία των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Πάντως οι παραλλαγές στα υλικά είναι πολλές ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η άμμος μπορεί να αντικατασταθεί από μαρμαρόσκονη, το τσιμέντο μπορεί να είναι λευκό αντί για το γνωστό γκρι, ενώ μπορεί ακόμη να προστεθεί περλίτης και πλαστικοποιητής για να αποκτήσει το μείγμα θερμομονωτικές ιδιότητες, ή κεραμάλευρο ή κάποιο άλλο συστατικό που θα χρωματίζει το σοβά- μια έξυπνη ιδέα για να εξοικονομήσετε χρήματα αφού αποφεύγεται το βάψιμο.

Χρωματιστός σοβάς: η έξυπνη επιλογή

Είναι μία έξυπνη λύση για να αποφύγουμε το βάψιμο του τοίχου. Ο χρωματιστός σοβάς έχει πολλές αποχρώσεις και μπορείτε να τον βρείτε έτοιμο στην αγορά με προδιαγραφές υψηλής αισθητικής που δεν αλλοιώνεται με τον χρόνο.

Επίσης ο χρωματιστός σοβάς χαρακτηρίζεται για τις άριστες αντοχές, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι μειώνει το συνολικό κόστος στην οικοδομή, αφού αποφεύγεται πλήρως το κόστος του βαψίματος. Το δομικό υλικό που μας δίνει τον χρωματιστό σοβά αναμιγνύεται στον κλασικό σοβά αντί για την μαρμαροκονία, και χρησιμοποιείται μετά από το πεταχτό και το “χοντρό χέρι”, και ουσιαστικά αντικαθιστά το τελευταίο χέρι του σοβά.

Σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις, με τον χρωματιστό σοβά αυξάνεται η αντοχή σε θλίψη και σε κάμψη, ενώ λόγω των υδραυλικών ιδιοτήτων που αναπτύσσονται στο κονίαμα, παρατηρείται ότι έχει καλύτερη συμπεριφορά σε ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και σε ιδιαίτερο περιβάλλον (κρύο – κοντά στη θάλασσα). Επίσης η πρόσφυση του σοβά είναι άριστη ενώ ακόμα και σε περιπτώσεις παγετού είναι πολύ ισχυρή και ανθεκτική.

 

Το σοβάτισμα βήμα-βήμα

Το σοβάτισμα είναι μία δουλειά περισσότερο χρονοβόρα και λεπτή από όσο φαντάζεται κανείς. Κι αυτό γιατί, γίνεται σε τρεις στρώσεις και η καθεμία έχει διαφορετική σύσταση και πάχος, επειδή η κάθε στρώση σοβά έχει το δικό της ρόλο. Κάθε στρώση εφαρμόζεται μόνο εφόσον η προηγούμενη έχει στεγνώσει όσο πρέπει. Το σοβάτισμα μπορεί να γίνει με το χέρι ή με ειδική αντλία (πρέσα) που το πετάει με δύναμη πάνω στον τοίχο. Το συνολικό πάχος των τριών στρώσεων πρέπει να είναι 2 έως 3 εκατοστά για τους τοίχους και οπωσδήποτε λιγότερο για τα ταβάνια.

Πρώτο στάδιο: πεταχτό

Η πρώτη στρώση λέγεται “πεταχτό” και φτιάχνει μια τραχιά επιφάνεια που εξασφαλίζει την πρόσφυση των επόμενων στρώσεων για ομοιόμορφη απορροφητικότητα. Δεν λειαίνεται καθόλου και δεν χρειάζεται να έχει μεγάλο πάχος, γιατί σκοπός είναι να αφήσει ένα τραχύ υπόστρωμα το οποίο θα προσφέρει ισχυρή πρόσφυση για το επόμενο στρώμα που είναι και το βασικό. Σε αυτό το πρώτο στάδιο τοποθετείται το υαλόπλεγμα- ένα συνδετικό υλικό απαραίτητο στα σημεία όπου αλλάζει το υλικό του υποστρώματος. Το υαλόπλεγμα συνδέει τα δύο διαφορετικά υλικά με το σοβά, προστατεύοντας τον δεύτερο από ρηγματώσεις που αλλιώς θα προκαλούσαν οι συστολοδιαστολές λόγω θερμοκρασιακών αλλαγών, αλλά και οι μικρές σεισμικές δονήσεις που τυχόν θα συμβούν. Επίσης στο στάδιο αυτό τοποθετούνται και οι οδηγοί που θα καθορίσουν το πάχος της δεύτερης στρώσης (ψευτόκασες) και τα γωνιόκρανα (ειδικοί οδηγοί για τις γωνίες).

Στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο σημαντικό κενό που θα απαιτήσει μεγαλύτερο πάχος σοβά από τα 2-3 εκ. που προαναφέραμε, τότε το κενό αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί με μεταλλικό πλέγμα που είναι γαλβανισμένο ώστε να μην διαβρωθεί από τον ασβέστη που περιέχει ο σοβάς (νευρομετάλ). Στις γωνίες και αντί για οδηγούς, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν γωνιόκρανα ώστε να πετύχουμε καλύτερες κατακόρυφες και ολόισιες γωνίες.

Δεύτερο στάδιο: λάσπωμα

Η δεύτερη στρώση λέγεται “λάσπωμα” και είναι η πιο παχιά στρώση στη διαδικασία του σοβατίσματος. Εξομαλύνει το υπόβαθρο και δίνεται μεγάλη προσοχή στην επιπεδότητα της επιφάνειας που θα δεχτεί το τελικό επίχρισμα. Αυτό το μείγμα μπορεί να έχει πρόσμικτα υλικά για θερμομονωτικές ιδιότητες ή ίνες οπλισμού. Στο στάδιο αυτό αφαιρούνται οι οδηγοί και γεμίζονται κι αυτές οι επιφάνειες. Τέλος στην επιφάνεια του σοβά ο μάστορας θα τραβήξει κυματιστές γραμμές (συνήθως με μία μεγάλη χτένα) ώστε να βελτιώσει την πρόσφυση της επόμενης στρώσης.

Τρίτο στάδιο: μάρμαρο

Η τρίτη στρώση λέγεται “μάρμαρο” και γίνεται με μαρμαρόσκονη ή και άσπρο τσιμέντο αντί για το συμβατικό γκρι τσιμέντο. Σε αυτό το στάδιο μορφοποιείται η τελική επιφάνεια στο χρώμα και το σχήμα που θέλουμε. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο στρώματα, σε αυτό το στρώμα αντί για άμμο χρησιμοποιούμε μαρμαρόσκονη και αντί για γκρι τσιμέντο χρησιμοποιούμε άσπρο (που είναι αρκετά ακριβότερο). Για να πετύχουμε αυτό που τελικά είναι μία άσπρη τελική επιφάνεια, επίπεδη, λεία και έτοιμη για βάψιμο χρειάζεται τρίψιμο με τριβίδι. Αυτός ο τύπος τελικής επιφάνειας ονομάζεται τριφτό και παρόλο που δεν είναι ο μοναδικός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος.

Τεχνικά σημεία που απαιτούν προσοχή

  • Δεν επιλέγουμε να σοβατίσουμε όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι ιδανικές θερμοκρασίες είναι 8 έως 32°C.
  • Ο ασβέστης πρέπει να είναι καλής ποιότητας και τελείως σβησμένος.
  • Το σοβάτισμα καλό είναι να γίνεται σε εντελώς στεγνούς τοίχους τους χειμερινούς μήνες κατά τους οποίους οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές, ενώ τους καλοκαιρινούς είναι προτιμότερο να προηγείται μια διαβροχή του τοίχου πριν την εφαρμογή του σοβά. Αν ο καιρός είναι θερμός και ιδιαίτερα ξηρός, η σοβατισμένη επιφάνεια πρέπει να συντηρείται με κατάβρεγμα για να μην σκάει ο σοβάς.
  • Οι τρεις στρώσεις πρέπει να γίνονται με χρονική απόσταση μεταξύ τους, γιατί τα κονιάματα αυτά συρρικνώνονται. Αν η επόμενη στρώση πέσει πριν προλάβει η προηγούμενη να συρρικνωθεί, τότε θα ρηγματωθεί αφού το υπόστρωμά της δεν θα είναι σταθερό.
  •  Για να αποφύγουμε μερεμέτια, θα πρέπει στα παράθυρα και στις πόρτες να τοποθετηθούν οι μαρμαροποδιές αμέσως μετά το λάσπωμα και πριν από το μάρμαρο.
  • Η τοποθέτηση ψευτόκασων στα παράθυρα και τις πόρτες αν και δεν είναι απαραίτητη, είναι ο συνηθέστερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ευθύγραμμα και ορθογωνικά ανοίγματα. Έτσι η πιθανότητα ενός στραβού ανοίγματος μειώνεται.
  • Αφήνουμε την κάθε στρώση του σοβά να στεγνώσει πλήρως πριν εφαρμόσουμε την επόμενη.
  • Ο βασικός εχθρός της σοβατισμένης επιφάνειας είναι η υγρασία. Αν εξασφαλίσουμε συνθήκες χωρίς υγρασία στο χώρο μας και παράλληλα βάφουμε συχνά τη σοβατισμένη επιφάνεια τότε το άριστο αρχικό μας αποτέλεσμα θα διατηρηθεί για αρκετά χρόνια.
  • Δεν χρειάζονται σοβάτισμα οι επιφάνειες από γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες και γενικά η ξηρή δόμηση.

Σοβάτισμα και κόστος

Στον προϋπολογισμό σας υπολογίστε ότι οι τοίχοι σοβατίζονται δύο φορές, εξωτερικά και εσωτερικά. Στο κόστος υπολογίστε, εκτός από την αγορά των κονιαμάτων και τις εργατικές δαπάνες, και την χρήση εξοπλισμού (αναμικτήρες, ικριώματα), άλλα υλικά που ενδεχομένως να χρειαστεί η κατασκευή (υαλοπλέγματα, στεγανωτικά γαλακτώματα, ίνες ενίσχυσης) και να προσέξετε ότι οι γωνίες και οι ακμές χρεώνονται χωριστά ανά τρέχον μέτρο γιατί απαιτούν ξεχωριστή επεξεργασία.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σάς δώσουμε άμεσα την προσφορά μας και να σάς προτείνουμε οικονομικές λύσεις με άριστο ποιοτικό αποτέλεσμα.

 

Back to top