Πλούτωνος 37, 17236, Δάφνη 213 0366 203

Άρθρα

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα σοβατίσματα

σοβατισμα τοιχου ο μαστορας

Tελευταία ενημέρωση 03/08/2020

Οι χειμερινοί μήνες είναι η καταλληλότερη εποχή για να ξεκινήσετε τα σοβατίσματα σε περίπτωση που κάνετε ανακαίνιση στο χώρο σας. Πώς όμως θα επιλέξετε το κατάλληλο συνεργείο και πώς θα ξέρετε ότι έχει γίνει σωστή δουλειά;

Το τεχνικό συνεργείο omastoras σας δίνει απαντήσεις σε 10 βασικά ερωτήματα, ώστε να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα σοβατίσματα στους τοίχους.

1. Σοβατίσματα: Πότε είναι η κατάλληλη εποχή;

Τα σοβατίσματα εφαρμόζονται σε εντελώς στεγνό τοίχο και καλό είναι να γίνονται σε εποχές που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Συνεπώς οι χειμερινοί μήνες είναι η πιο κατάλληλη εποχή για αυτές τις τεχνικές εργασίες. Όταν τα σοβατίσματα γίνονται την εποχή που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, τότε η σοβατισμένη επιφάνεια πρέπει να καταβρέχεται για να μην “σκάσει” από τη ζέστη ο σοβάς. Δεν σοβατίζουμε ποτέ όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως υψηλές θερμοκρασίες ή παγετός. Οι ιδανικές θερμοκρασίες είναι από 8 έως 32°C.

Οι καιρικές συνθήκες, και κυρίως η υγρασία, καθορίζουν την αναλογία των υλικών  που θα χρησιμοποιηθούν (είναι ο λεγόμενος σοβάς που αποτελείται από άμμο, νερό, τσιμέντο και ασβέστη), ώστε να έχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα που θα μας αποκλείσει μελλοντικά προβλήματα στο σοβά του τοίχου.

2. Ποιο συνεργείο είναι το κατάλληλο για σοβατίσματα;

Το σοβάτισμα δεν είναι εύκολη δουλειά που μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε. Χρειάζεται τεχνικό συνεργείο με γνώσεις, εμπειρία, προσοχή στη λεπτομέρεια, καθώς και καλή γνώση των υλικών και σωστή εφαρμογή των στρώσεων του σοβά στον τοίχο. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκληθούν άλλες ζημιές, οι οποίες σίγουρα θα πρέπει να επιδιορθωθούν και να μπείτε και σε άλλα έξοδα.

Γι΄ αυτό συμβουλεύουμε να αναθέσετε τις εργασίες σε τεχνικό συνεργείο με καλές συστάσεις, ακόμη κι αν η προσφορά του είναι λίγο ακριβότερη. Να επιλέξετε τον καλύτερο, γιατί έτσι θα γλιτώσετε μελλοντικά προβλήματα και έξοδα για μερεμέτια.

 

Καλέστε στο 213-03-66-203

ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο Email ή στο Facebook

για να κλείσουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα ραντεβού στον χώρο σας και να σας δώσουμε μία προσφορά για τις εργασίες που επιθυμείτε.

 

σοβατίσματα

 

3. Γιατί είναι απαραίτητα τα σοβατίσματα στην τοιχοποιΐα;

Τα σοβατίσματα στην τοιχοποιΐα δίνουν ομοιομορφία στην επιφάνεια των τοίχων που γίνονται λείοι και είναι στη συνέχεια έτοιμοι να βαφτούν. Ο σοβάς παρέχει προστασία στους τοίχους του σπιτιού από τις καιρικές συνθήκες και τους ρύπους της ατμόσφαιρας. Επίσης προστατεύει το σπίτι και από την γρήγορη επέκταση της φωτιάς. Ακόμη τα σοβατίσματα στους τοίχους ενισχύουν τη μόνωση του κτηρίου, καθώς ο σοβάς αποτελεί ένα ακόμη στρώμα προστασίας, ειδικά για το σκυρόδεμα.

4. Ποιες εργασίες γίνονται στα σοβατίσματα;

Τα σοβατίσματα είναι μία τεχνική εργασία που απαιτεί χρόνο και μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Στον τοίχο απλώνονται συνολικά τρεις στρώσεις σοβά, είτε με το χέρι είτε με ειδική πρέσσα. Κάθε στρώση σοβά απλώνεται με διαφορετικό τρόπο και μόνο εφόσον η προηγούμενη στρώση έχει στεγνώσει, όσο πρέπει. Και οι τρεις στρώσεις πρέπει να έχουν συνολικό πάχος 2-3 εκατοστά, ενώ στις επιφάνειες του ταβανιού το πάχος είναι μικρότερο.

Η πρώτη στρώση λέγεται “πεταχτό” και είναι μια τραχιά επιφάνεια. Σε αυτό το πρώτο στάδιο τοποθετούνται το υαλόπλεγμα (συνδετικό υλικό) και οι οδηγοί που καθορίζουν το πάχος της δεύτερης στρώσης (ψευτόκασες) και τα γωνιόκρανα (ειδικοί οδηγοί για τις γωνίες).

Η δεύτερη στρώση σοβά ονομάζεται “λάσπωμα”. Είναι η πιο παχιά στρώση στα σοβατίσματα και στη φάση αυτή αφαιρούνται οι οδηγοί και γεμίζονται τα κενά τους. Στη στρώση αυτή χαράσσονται στην επιφάνεια του σοβά κυματιστές γραμμές (συνήθως με μία μεγάλη χτένα) για να πετύχουμε καλύτερη πρόσφυση της επόμενης στρώσης.

 

σοβατίσματα

Η τρίτη στρώση, το λεγόμενο “μάρμαρο” δίνει στην επιφάνεια τοίχου την τελική της μορφή. Σε αυτή τη στρώση χρησιμοποιούμε αντί για άμμο μαρμαρόσκονη και αντί για γκρι τσιμέντο, άσπρο (που είναι αρκετά ακριβότερο). ‘Ετσι πετυχαίνουμε μία επιφάνεια τοίχου άσπρη και επίπεδη. Για να βαφτεί στη συνέχεια ο τοίχος χρειάζεται τρίψιμο με τριβίδι, για να γίνει λεία η επιφάνεια που θα υποδεχτεί το χρώμα.

 

σοβατίσματα ο μάστορας

 

5. Γιατί είναι καλύτερο το έτοιμο κονίαμα;

Η χρήση έτοιμων κονιαμάτων που υπάρχουν στην αγορά μπορεί να αυξάνει ελαφρώς το κόστος, αλλά εξασφαλίζει την σωστή και σταθερή αναλογία των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Πάντως οι παραλλαγές στα υλικά είναι πολλές, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η άμμος μπορεί να αντικατασταθεί από μαρμαρόσκονη, το τσιμέντο μπορεί να είναι λευκό αντί για το γνωστό γκρι, ενώ μπορεί ακόμη να προστεθεί περλίτης και πλαστικοποιητής για να αποκτήσει το μείγμα θερμομονωτικές ιδιότητες.

6.Πώς μπορώ να ελέγξω ότι έγινε σωστό σοβάτισμα;

Η αλήθεια είναι ότι ως πελάτης δεν μπορείτε επί της ουσίας να ελέγξετε το τεχνικό συνεργείο για τη δουλειά του κατά τη διάρκεια των σοβατισμάτων. Εφόσον το συνεργείο ολοκληρώσει τη δουλειά, μπορείτε εύκολα να ελέγξετε τις σοβατισμένες επιφάνειες για επιφανειακές ανωμαλίες καθώς και για τις σωστές κλίσεις στις γωνίες των τοίχων. Επίσης μπορείτε να κάνετε έναν απλό πρακτικό έλεγχο: Χτυπήστε την σοβατισμένη επιφάνεια του τοίχου με ένα ξύλο και αν σε κάποιο σημείο του τοίχου ο ήχος βγαίνει υπόκωφος, τότε σημαίνει ότι έχουν μείνει κενά στις στρώσεις του σοβά. Σε αυτή την περίπτωση κάτι πήγε λάθος!

7. Μπορώ να αποφύγω τα σοβατίσματα στους τοίχους;

Όχι, εκτός κι αν χρησιμοποιήσετε στην τοιχοποιϊα δομικά υλικά που δεν χρειάζονται σοβάτισμα, όπως οι επιφάνειες από γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες και γενικά η ξηρή δόμηση.

8. Πώς θα υπολογίσω το κόστος για τα σοβατίσματα;

Στον προϋπολογισμό σας θα πρέπει να υπολογίσετε ότι οι τοίχοι σοβατίζονται δύο φορές. Μία φορά εξωτερικά και μία εσωτερικά. Στο κόστος θα πρέπει να υπολογίσετε επίσης την αγορά των κονιαμάτων και τις εργατικές δαπάνες, καθώς και την χρήση εξοπλισμού (αναμικτήρες, ικριώματα), και άλλα υλικά που ενδεχομένως να χρειαστούν όπως υαλοπλέγματα, στεγανωτικά γαλακτώματα, ίνες ενίσχυσης. Εχετε υπόψη σας ότι οι γωνίες και οι ακμές χρεώνονται χωριστά ανά τρέχον μέτρο γιατί απαιτούν ξεχωριστή επεξεργασία.

9. Πως γίνεται η συντήρηση σοβατισμένου τοίχου;

Ο βασικός εχθρός της σοβατισμένης επιφάνειας είναι η υγρασία. Αν εξασφαλίσουμε συνθήκες χωρίς υγρασία στο χώρο μας και παράλληλα βάφουμε συχνά τη σοβατισμένη επιφάνεια, τότε το άριστο αρχικό μας αποτέλεσμα θα διατηρηθεί για αρκετά χρόνια.

 

σοβατίσματα ο μάστορας

 

10. Υπάρχουν οικονομικές λύσεις στα σοβατίσματα;

Μία έξυπνη και οικονομική επιλογή για να εξοικονομήσετε χρήματα είναι να χρησιμοποιήσετε χρωματιστό σοβά. Ετσι αποφεύγετε στη συνέχεια τα έξοδα για το βάψιμο του τοίχου. Στο εμπόριο θα βρείτε έτοιμο χρωματιστό σοβά σε πολλά χρώματα και αποχρώσεις. Ο χρωματιστός σοβάς χαρακτηρίζεται για τις άριστες αντοχές στο χρόνο και μάς γλιτώνει από το κόστος για ελαιοχρωματισμό των τοίχων.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σάς προτείνουμε οικονομικές λύσεις με άριστο ποιοτικό αποτέλεσμα και να σάς δώσουμε άμεσα και δωρεάν την προσφορά μας.

 

Καλέστε στο 213-03-66-203

ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο Email ή στο Facebook

για να κλείσουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα ραντεβού στον χώρο σας και να σας δώσουμε μία προσφορά για τις εργασίες που επιθυμείτε.

Ο Μάστορας συνεργάζεται για τις υδραυλικές εργασίες με την ομάδα του Θες Υδραυλικό
Back to top