Πλούτωνος 37, 17236, Δάφνη - 213 0366 203

Blog

Μούχλα: ο εισβολέας που ήρθε από την υγρασία

μούχλα σε μπάνιο ο μάστορας

Tελευταία ενημέρωση 03/08/2020

Κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού γνωρίζει βασικές τεχνικές εργασίες για να επιδιορθώσει απλές βλάβες, που προκύπτουν εκτάκτως και δεν απαιτούν απαραίτητα έναν επαγγελματία τεχνικό για να τις επιδιορθώσει. ‘Οπως, για παράδειγμα, η επισκευή μίας διαρροής στη βρύση.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τακτική για ένα καθαρότερο και υγιεινότερο σπίτι, χωρίς την ανάπτυξη μαύρης μούχλας, σε υγρούς, υπό-αεριζόμενους χώρους. Εάν όμως το σπίτι σας έχει προσβληθεί από μαύρη τοξική μούχλα και το πρόβλημα είναι μεγάλο, τότε χρειάζεστε έναν τεχνικό.

Μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικό, για να εξαφανίσει τους κινδύνους που κρύβει αυτός ο εισβολέας που ονομάζεται μούχλα και να αποτρέψει την επανεμφάνισή της..

 

Πώς να αφαιρέσετε τη μαύρη μούχλα

Αν επιχειρήσετε να διώξετε οριστικά την αντιαισθητική μούχλα από τα πλακάκια του μπάνιου, της κουζίνας ή τους τοίχους και τις οροφές, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  • Το πρώτο που πρέπει να κάνετε για να χτυπήσετε τη μούχλα είναι να εντοπίσετε αν υπάρχουν διαρροές νερού από τα υδραυλικά, τις βρύσες κλπ και να τις επισκευάσετε.
  • Αν η μούχλα προέρχεται από εισχώρηση νερού στους τοίχους και την οροφή του κτηρίου σας, τότε πρέπει να προχωρήσετε σε μόνωση της ταράτσας, επισκευή σπασμένων υδρορροών, επισκευή σπασμένου σοβά και σφράγισμα όλων των ρωγμών των τοίχων.
  • Ελέγξτε τα κουφώματα σε μπαλκονόπορτες και παράθυρα για τυχόν ανοίγματα που επιτρέπουν την εισχώρηση νερού και επισκευάστε τα.
  • Στεγνώστε όλο το χώρο και τα αντικείμενα ώστε να μην υπάρχει υγρασία.
  • Απομακρύνετε τη μούχλα από σκληρές επιφάνειες (τοίχοι, οροφές, πλακάκια) και στεγνώστε εντελώς. Δείτε παρακάτω οδηγίες για καθαρισμό.
  • Μετά τον καθαρισμό, αερίστε πολύ καλά τον χώρο και στεγνώστε εντελώς τις επιφάνειες.
  • Ορισμένα απορροφητικά ή πορώδη υλικά, όπως πλακάκια οροφής και χαλιά, ίσως χρειαστεί να πεταχτούν αν έχουν μουχλιάσει. Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί ή να γεμίσει τους αρμούς και τις ρωγμές σε πλακάκια, οπότε σε αυτή την περίπτωση δύσκολα αφαιρείται εντελώς.
  • Μην βάφετε μουχλιασμένες επιφάνειες. Καθαρίστε και απομακρύνετε πρώτα τη μούχλα και αφού στεγνώσετε τις επιφάνειες τότε μπορείτε να βάψετε. Η βαφή που απλώνεται πάνω σε μουχλιασμένες επιφάνειες το πιθανότερο είναι να ξεφλουδίσει.

μούχλα σε τοίχους ο μάστορας

  • Για επιπλέον προστασία και την αποφυγή της αχαλίνωτης ανάπτυξης μούχλας στο μέλλον, μπορείτε να σφραγίσετε τα σημεία όπου υπήρχε μούχλα με ειδικά προϊόντα, όπως αστάρι, ανθεκτικές στη μούχλα βαφές κ.α. Στο εμπόριο θα βρείτε πολλά προϊόντα που κρατούν την υγρασία και την μούχλα μακριά από το σπίτι σας και εμποδίζουν την ανάπτυξή της .

Πρακτικές λύσεις καθαρισμού της μούχλας

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ενδέχεται να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας, εάν εκτίθεστε σε υψηλές ποσότητες τοξινών μαύρης μούχλας, όπως, να παρουσιάσετε προβλήματα με πονοκεφάλους, κόπωση, ναυτία, ερεθισμό του πνεύμονα και των ματιών.

Ωστόσο, η μαύρη μούχλα μπορεί να αφαιρεθεί με μια σειρά από λύσεις, όπως : αμμωνία, χλωρίνη, μαγειρική σόδα, ξίδι ή ειδικά καθαριστικά για τον καθαρισμό μούχλας που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Δεν συνιστάται η ανάμιξη αυτών των συστατικών, καθώς οι συνδυασμοί μπορεί μερικές φορές να είναι τοξικοί.

Να θυμάστε ότι ποτέ δεν πρέπει να καθαρίζετε χωρίς τα κατάλληλα προστατευτικά προϊόντα, όπως γάντια, μάσκα προσώπου, γυαλιά και σωστό αερισμό. Χωρίς προστασία, μπορεί να εκτεθείτε σε περισσότερους κινδύνους, που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας.

Ουσιαστικά, η χρήση κάποιου από αυτά τα παραπάνω προϊόντα στις συνιστώμενες ποσότητες για καθαρισμό των περιοχών που έχουν προσβληθεί είναι μία καλή αρχή. Με το καθαριστικό που θα επιλέξετε τρίψτε με μια βούρτσα καθαρισμού την επιφάνεια που πρέπει να καθαριστεί και το πιθανότερο είναι ότι θα εξαλείψετε το πρόβλημα συνολικά.

Ωστόσο θα πρέπει να ξέρετε ότι η αφαίρεση της μούχλας είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και αποφασιστικότητα, καθώς ένας μόνο σύντομος καθαρισμός δεν εξασφαλίζει και μεγάλη επιτυχία. Στις δύσκολες περιπτώσεις ανάπτυξης μούχλας, ο καθαρισμός μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί αρκετές φορές και με διαφορετικά προϊόντα κάθε φορά, τα οποία όμως συχνά δεν μπορούν να αναμειχθούν.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν θέλετε να εκτεθείτε σε χημικά ή αν δεν μπορείτε να κάνετε τον καθαρισμό σωστά και με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, καλό είναι να αναθέσετε σε ειδικό συνεργείο να το κάνει.

Σίγουρα μετά από τόσο κόπο και πολλαπλούς καθαρισμούς, θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε τελειώσει με την αφαίρεση μούχλας σε χώρους, όπως ένα μπάνιο, όπου η εμφάνισή της είναι πιό συνηθισμένη. Το κλειδί μετά από έναν επαναλαμβανόμενο και εξονυχιστικό καθαρισμό με τα κατάλληλα προϊόντα είναι τα ανοικτά παράθυρα. Το μυστικό λοιπόν σε ένα περιορισμένο χώρο, όπως είναι το μπάνιο, είναι ο σωστός αερισμός.

 

Μούχλα και Υγεία

Η μούχλα μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο προβλήματα υγείας, καθώς παράγει αλλεργιογόνα, δηλαδή ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμούς. Η εισπνοή ή το άγγιγμα μούχλας μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα, τα οποία μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως φτέρνισμα, ρινική καταρροή, κόκκινα μάτια, δερματικό εξάνθημα ακόμη και πυρετό.

Ακόμη η μούχλα μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος σε άτομα που πάσχουν από άσθμα και που είναι αλλεργικά στη μούχλα. Επιπλέον, η έκθεση σε μούχλα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, το δέρμα, τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες τόσο των αλλεργικών όσο και των μη αλλεργικών ατόμων. Τα συμπτώματα, εκτός από τους αλλεργικούς και ερεθιστικούς τύπους, συνήθως δεν αναφέρονται ως αποτέλεσμα της εισπνοής μούχλας, καθώς οι έρευνες για τις επιπτώσεις της μούχλας στην υγεία των ανθρώπων συνεχίζονται.

Μούχλα και τρόποι πρόληψης

Αν και μπορεί να προκαλέσει έκπληξη σε ορισμένους ιδιοκτήτες σπιτιού, ο επιμελής καθαρισμός είναι μια αρκετά απλή κίνηση για να κρατήσετε μακριά τη μούχλα. Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια για να κρατήσετε μακριά τη μούχλα από χώρους σκοτεινούς και υγρούς, πριν ακόμη εξαπλωθεί το πρόβλημα. Η υγρασία και η μούχλα αρχίζουν να αναπτύσσονται σε υγρές επιφάνειες μέσα σε 24-48 ώρες. Τα μπάνια και τα υπόγεια είναι τυπικά προβληματικοί χώροι, και πρέπει να καθαρίζονται τακτικά. Αυτοί οι χώροι πρέπει να διατηρούνται στεγνοί και να είναι καλά αεριζόμενοι.

Το σημαντικότερο όμως είναι να εντοπίσετε τυχόν διαρροές στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σας, ρωγμές στους τοίχους και στην οροφή και να διορθώσετε άμεσα τέτοιες- έστω και μικρές- βλάβες.  Μόνο έτσι θα μπορέσετε να εμποδίσετε την ανάπτυξη της μούχλας και να αποφύγετε στο μέλλον ζημιές που θα σάς κοστίσουν πολλά περισσότερα χρήματα.

 

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μούχλα

1. Η έκθεση σε χώρους με μούχλα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

2. Δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να εξαλειφθεί η μούχλα στο εσωτερικό περιβάλλον. Ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο της εσωτερικής ανάπτυξης μούχλας είναι ο έλεγχος της υγρασίας του χώρου.

3. Αν η μούχλα είναι ένα πρόβλημα στο σπίτι ή στον επαγγελματικό σας χώρο, πρέπει θα πρέπει να καθαρίσετε τη μούχλα και να εξαλείψετε τις πηγές υγρασίας.

4. Εντοπίστε την πηγή του προβλήματος ή τη διαρροή νερού για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας.

5. Μειώστε την υγρασία (έως 30-60%) σε εσωτερικούς χώρους για να μειώσετε την ανάπτυξη της μούχλας χρησιμοποιώντας κλιματιστικά και αφυγραντήρες, καλό εξαερισμό, απορροφητήρες όταν μαγειρεύετε ή πλένετε τα πιάτα.

6. Καθαρίστε και στεγνώστε υγρές επιφάνειες όπως πλακάκια, τοίχους ή και έπιπλα μέσα σε 24-48 ώρες για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας.

7. Καθαρίστε τη μούχλα σε τοίχους και πλακάκια με νερό και κατάλληλα απορρυπαντικά και στεγνώστε εντελώς την επιφάνειά τους.

8. Βάλτε μόνωση και κατάλληλα μονωτικά υλικά σε παράθυρα, σωληνώσεις, εξωτερικούς τοίχους, οροφή ή δάπεδα, για να εμποδίσετε την υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη της μούχλας.

9. Ελέγξτε τα σημεία όπου μπορεί να υπάρχει πρόβλημα υγρασίας για να εντοπίσετε τυχόν διαρροές σε υδραυλικές σωληνώσεις, βρύσες, νεροχύτες.

10. Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε. Αρκεί να υπάρχει υγρασία. Μπορεί να δείτε μούχλα σε ξύλο, χαρτί, χαλιά ή και τρόφιμα.

μούχλα σε τοίχους 2 ο μάστορας

 

Καλέστε τους ειδικούς

Το ποιός όμως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει τον καθαρισμό της μούχλας, εσείς ή κάποιος τεχνικός, εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος.  Αν η μούχλα έχει εξαπλωθεί σε μεγάλη επιφάνεια ή πρόκειται για επαγγελματικό χώρο ή δημόσιο κτήριο τότε θα πρέπει να καλέσετε συνεργείο τεχνικών για να ελέγξει αν υπάρχει διαρροή νερού και να εντοπίσει από πού προκαλείται η υγρασία και κατ΄ επέκταση η ανάπτυξη μούχλας.

Το συνεργείο θα ελέγξει επίσης αν χρειάζεται μόνωση ταράτσας, επισκευές στους εξωτερικούς τοίχους, επισκευές ή αντικατάσταση κουφωμάτων. Επίσης θα πρέπει να υπολογίσετε ότι η μούχλα αφήνει σημάδια. Κι έτσι ακόμη και μετά τον καθαρισμό του χώρου, για να έχετε όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα, ενδεχομένως να πρέπει να κάνετε και κάποιες εργασίες ελαιοχρωματισμού.

Καλέστε στο 213-03-66-203

ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο Email ή στο Facebook

για να κλείσουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα ραντεβού στον χώρο σας και να σας δώσουμε μία προσφορά για τις εργασίες που επιθυμείτε.

Ο Μάστορας συνεργάζεται για τις υδραυλικές εργασίες με την ομάδα του Υδραυλικού

Διαβάστε σχετικά: