Πλούτωνος 37, 17236, Δάφνη - 213 0366 203

Blog

Πλακάκια Δαπέδου: Καθάρισμα και συντήρηση

Tελευταία ενημέρωση 03/08/2020

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε τα  πλακάκια που ντύνουν το μπάνιο και τους άλλους χώρους του σπιτιού σας όμορφα και λαμπερά. Το σωστό καθάρισμα στα πλακάκια δαπέδου μπορεί να τα συντηρήσει και να διατηρήσει την λάμψη τους για πολλά χρόνια. Ιδίως για τους χώρους του μπάνιου και της κουζίνας που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, ο συχνός και καλός καθαρισμός επιβάλλεται για να δείχνουν αυτά τα δωμάτια καθαρά, φρέσκα και καινούρια.

 

Καθάρισμα στα πλακάκια δαπέδου: Πόσο συχνά;

Το καθάρισμα στα πλακάκια δαπέδου θα πρέπει να γίνεται τακτικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (εξαρτάται από την χρήση του χώρου)  ή όποτε προκύπτουν ατυχήματα και έκτακτες ζημιές. Το συχνό καθάρισμα συμβάλλει στην συντήρηση των πλακιδίων, γιατί η βρωμιά που μένει πάνω στα πλακάκια και τους αρμούς, εισέρχεται από τους πόρους και εγκαθίσταται μόνιμα. Μία φορά τον μήνα, ένας προσεκτικός και καλός καθαρισμός στα πλακάκια δαπέδου θα ήταν καλό επίσης να γίνεται.

 

Πλακάκια δαπέδου: Πώς καθαρίζονται

Παραδοσιακά το καθάρισμα δαπέδου ξεκινά με ένα απλό σκούπισμα. Έτσι απομακρύνουμε σκόνες, σκουπιδάκια κτλ. Για ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα που θα ρουφήξει ό,τι υπάρχει στο δάπεδο.

Το επόμενο βήμα είναι το σφουγγάρισμα. Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή με το τι  θα σφουγγαρίσετε τα πλακάκια σας. Μπορεί η λάθος επιλογή καθαριστικού να διαβρώσει τα πλακάκια, να τα θαμπώσει και να χάσουν τη λάμψη τους.

Μετά χρειάζεται κι ένα καλό σφουγγάρισμα για ξέβγαλμα, μόνο με χλιαρό νερό, για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα του καθαριστικού, που αν μείνουν, θαμπώνουν τα πλακάκια.  Προσέξτε να αλλάξετε το νερό αν γίνει πολύ βρώμικο, γιατί το να σφουγγαρίζετε με βρώμικο νερό, μεταφέρει πίσω στα πλακάκια την βρωμιά που θέλουμε να απομακρύνουμε.

Αν έχετε κεραμικά πλακάκια το καλύτερο θα ήταν να τα σφουγγαρίσετε με σκέτο ζεστό νερό.  Προσοχή στα δυνατά καθαριστικά γιατί μπορεί να βλάψουν τα πλακάκια σας. Επίσης προσέξτε αν έχετε μαρμάρινα πλακάκια δαπέδου. Τα όξινα και τα ισχυρά καθαριστικά τα διαβρώνουν.

 

καθάρισμα πλακάκια δαπέδου 2 ο μάστορας

 

 Ποιά καθαριστικά να χρησιμοποιήσω;

Τα περισσότερα πλακάκια καθαρίζονται με ήπια καθαριστικά, ειδικά γι αυτό το σκοπό. Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά καθαριστικά, ειδικά για δάπεδα. Αν θέλετε να μην βάλετε τα χημικά καθαριστικά στην ζωή σας, υπάρχουν και φυσικά καθαριστικά. Για τον τακτικό καθαρισμό των πλακιδίων δαπέδου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

α) νερό και ξύδι

Ανάμεσα στα φυσικά καθαριστικά, το ξύδι είναι ένα από τα πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά. Οι όξινες ιδιότητες του ξυδιού διαλύουν το λίπος, τα άλατα του νερού, τα υπολείμματα τροφών και κάθε βρωμιά. Επίσης δημιουργεί περιβάλλον εχθρικό για την ανάπτυξη της μούχλας και των βακτηριδίων. Το ξύδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μαρμάρινα πλακάκια δαπέδου γιατί τα διαβρώνει.

Διαλύετε 1/2 κούπα ξύδι (λευκό κατά προτίμηση) σε 5 λίτρα ζεστό νερό και μετά σφουγγαρίζετε με αυτό το δάπεδο. Δεν χρειάζεται ξέβγαλμα.

 

β) απαλό απορρυπαντικό πιάτων

Δεν είναι ακριβώς φυσικό καθαριστικό, αλλά είναι το πιο ήπιο απ’ όλα τα χημικά καθαριστικά και υπάρχει ποικιλία και σε απαλά απορρυπαντικά πιάτων.

Χρειάζεται λίγο απορρυπαντικό πιάτων σε έναν κουβά νερό. Το απορρυπαντικό πιάτων είναι ιδανικό για να διαλύει το λίπος και τους λεκέδες από τροφές. Ξεβγάλτε με σφουγγάρισμα με καθαρό νερό.

Μπορείτε στον κουβά με το νερό να προσθέσετε ξύδι για ενίσχυση της καθαριστικής δράσης και απολύμανση ή χυμό λεμονιού για ενίσχυση καθαρισμού και άρωμα.

 

 

Πώς καθαρίζονται οι δύσκολοι λεκέδες στα πλακάκια δαπέδου και στους αρμούς

Τα πλακάκια δαπέδου και κυρίως οι αρμοί που αποτελούνται από πολύ πορώδες υλικό, μπορούν να ποτίσουν από δύσκολους λεκέδες, που δύσκολα φεύγουν με ένα απλό σφουγγάρισμα. Επίσης μπορεί να έχει αναπτυχθεί μούχλα στα πλακάκια και κυρίως στους αρμούς, εφόσον μιλάμε για το υγρό περιβάλλον του μπάνιου ή της κουζίνας.

Το πιο εύκολο και δημοφιλές καθαριστικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος είναι η χλωρίνη, αλλά και άλλα ισχυρά καθαριστικά του εμπορίου, που είναι τοξικά και διαβρωτικά. Αν θέλετε να αποφύγετε να βάλετε σε κίνδυνο την υγεία της οικογένειάς σας και το περιβάλλον, υπάρχουν φυσικά καθαριστικά που μπορούν να καθαρίσουν εξίσου αποτελεσματικά τους δύσκολους λεκέδες.

Πάντως, όπως κι αν αποφασίσουμε να καθαρίσουμε την βρωμιά από τα πλακάκια και τους αρμούς  είναι σημαντικό να ξέρουμε πως πρέπει να κάνουμε την δουλειά με τα χέρια μας. 

Ένα δυνατό τρίψιμο είναι απαραίτητο για να εισέλθουν τα καθαριστικά μας στους πόρους των υλικών, να αφαιρεθεί η βρωμιά ή να εξοντωθεί ο μύκητας της μούχλας. Μία παλιά οδοντόβουρτσα είναι το ιδανικό εργαλείο γι’ αυτήν τη δουλειά, ενώ τα πλακάκια πρέπει να καθαρίζονται καλά με ένα πανί ή με σφουγγάρι.

Ας δούμε μερικά φυσικά καθαριστικά δύσκολων λεκέδων και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε:

 

  • Νερό και μαγειρική σόδα.

Δημιουργήστε μια πάστα από νερό και σόδα και τρίψτε με αυτήν και με την βοήθεια της οδοντόβουρτσας τους αρμούς. Αφήστε μερικά λεπτά.

 Για τα πλακάκια, απλώστε την ίδια πάστα στα σημεία που έχουν λεκέδες και τρίψτε με σφουγγάρι ή με ένα πανί μέχρι να καθαρίσουν.

Ξεβγάλτε με χλιαρό νερό και σκουπίστε με στεγνό πανί. Για δύσκολη μούχλα στους αρμούς, αφήστε την πάστα όλη την νύχτα και ξεβγάλτε το πρωί.

 

  • Νερό και ξύδι

Διαλύστε ίσες ποσότητες νερού και ξιδιού σε ένα ψεκαστήρι και ψεκάστε αρκετό πάνω στις επιφάνειες των πλακιδίων.

Αφήστε μερικά λεπτά και μετά τρίψτε με βούρτσα ή σφουγγάρι και με οδοντόβουρτσα τους αρμούς. Πολύ δύσκολοι λεκέδες μπορεί να χρειάζονται συνδυασμό σόδας και ξιδιού για να καθαρίσουν εντελώς.

 

 

Σε περίπτωση που τα πλακάκια σας είναι παλιά κι έχουν φθαρεί, τότε όσο και να τα τρίψετε δεν πρόκειται να αποκτήσουν την παλιά τους λάμψη. Καλύτερα να τα αλλάξετε για να δώσετε κι έναν αέρα ανανέωσης στο χώρο σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας  για να σάς κάνουμε μία οικονομική προσφορά, να σάς δώσουμε συμβουλές και προτάσεις για να κάνετε την καλύτερη επιλογή για το σπίτι σας ή για τον επαγγελματικό σας χώρο.

 

Καλέστε στο 213-03-66-203

ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο Email ή στο Facebook

για να κλείσουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα ραντεβού στον χώρο σας και να σας δώσουμε μία προσφορά για τις εργασίες που επιθυμείτε.

Ο Μάστορας συνεργάζεται για τις υδραυλικές εργασίες με την ομάδα του Υδραυλικού

Διαβάστε σχετικά: