Πλούτωνος 37, 17236, Δάφνη - 213 0366 203

Blog

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Βρείτε τον τύπο που σάς ταιριάζει

Tελευταία ενημέρωση 30/07/2020

Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα μπορούμε να πούμε πως είναι μια σοφή επιλογή. Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικιακού και επαγγελματικού καταναλωτή και τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε, υπάρχουν ηλιακοί θερμοσίφωνες διαφόρων τύπων απ’ όπου μπορείτε να επιλέξετε.

Σάς συμβουλεύουμε να μην σταθείτε στην τιμή, γιατί ακόμη και η ακριβή επιλογή του ηλιακού θερμοσίφωνα -εφόσον σάς ταιριάζει- θεωρείται οικονομική επένδυση, με σίγουρη απόσβεση σε λίγα χρόνια και πολύ μικρό κόστος συντήρησης.

 

Τύποι ηλιακού θερμοσίφωνα

Α. Με κριτήριο τις πηγές ενέργειας για την θέρμανση του νερού, υπάρχουν:

  • Ηλιακοί θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας
  • Ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας

Θερμοσίφωνες Διπλής ενέργειας:

Οι θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με δύο τρόπους: με την ηλιακή ενέργεια ή την ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για τους κλασικούς και πιο παλαιάς τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες. Η δεξαμενή αποθήκευσης του ζεστού νερού του ηλιακού θερμοσίφωνα (μπόιλερ)  διαθέτει ηλεκτρική αντίσταση και έτσι τους χειμερινούς μήνες που υπάρχει λίγη ηλιοφάνεια, θα μπορείτε να θέσετε σε λειτουργία τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα με ηλεκτρική ενέργεια και να έχετε ζεστό νερό.

Θερμοσίφωνες Τριπλής ενέργειας :

Θερμαίνουν το νερό με τρεις τρόπους: με ηλιακή ενέργεια, με ηλεκτρική ενέργεια και με ζεστό νερό από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού. Οι συγκεκριμένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι νέας τεχνολογίας και έχουν μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης. Λειτουργούν όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας αλλά στο μπόιλερ είναι ενσωματωμένη και μια σερπαντίνα που σ’ αυτήν κυκλοφορεί το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης, ώστε να θερμαίνει το νερό του μπόιλερ.

 

Β. Με κριτήριο τον τρόπο με τον οποίο ο συλλέκτης θερμαίνει το νερό, υπάρχουν:

  • Θερμοσίφωνες ανοιχτού κυκλώματος
  • Θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος

Θερμοσίφωνες ανοιχτού κυκλώματος

Το νερό που θέλουμε να θερμάνουμε περνάει κατευθείαν μέσα από τον συλλέκτη, θερμαίνεται άμεσα και πηγαίνει στην δεξαμενή όπου και αποθηκεύεται. Είναι ο παλαιότερος τύπος ηλιακού θερμοσίφωνα που δεν χρησιμοποιείται πια στις νέες κατασκευές, γιατί παρουσίαζε πολλά προβλήματα, ιδίως στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και λόγω της συσσώρευσης αλάτων.

Θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος

Στη συγκεκριμένη κατηγορία ηλιακών θερμοσιφώνων, το νερό που θέλουμε να θερμάνουμε δεν κυκλοφορεί από ή προς τον συλλέκτη, αλλά μένει αποθηκευμένο στην δεξαμενή. Η θέρμανση του νερού γίνεται με την βοήθεια ενός κλειστού βοηθητικού συστήματος σωληνώσεων (εναλλάκτης)  που περιέχει άλλο υγρό (νερό + αντιψυκτικό υγρό). Το κλειστό αυτό κύκλωμα έχει  βυθισμένο ένα τμήμα του στην δεξαμενή, ενώ το υπόλοιπο τμήμα περνάει από τον συλλέκτη και θερμαίνεται. Το θερμό υγρό που κυκλοφορεί μέσα στο κλειστό κύκλωμα θα δώσει την θερμότητά του στο τμήμα που είναι βυθισμένο στην δεξαμενή και έτσι το νερό της δεξαμενής θερμαίνεται με  έμμεσο τρόπο.

Ο τύπος κλειστού κυκλώματος είναι αυτός που χρησιμοποιείται σε όλους τους θερμοσίφωνες τα τελευταία χρόνια. Σε σχέση με του ανοικτού τύπου θερμοσίφωνες, έχουν πολύ λιγότερες φθορές, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερη συνολική απόδοση.

 

Γ. Με κριτήριο την θέση στην οποία τοποθετείται η δεξαμενή αποθήκευσης του ζεστού νερού, υπάρχουν:

  • Θερμοσίφωνες φυσικής ροής
  • Θερμοσίφωνες εξαναγκασμένης ροής

Θερμοσίφωνες φυσικής ροής

Σε αυτούς, η δεξαμενή αποθήκευσης του ζεστού νερού είναι τοποθετημένη επάνω στη βάση του συλλέκτη και βρίσκεται ψηλότερα από αυτόν, με αποτέλεσμα η ροή νερού στο κλειστό κύκλωμα να γίνεται με φυσικό τρόπο. Τα συστήματα φυσικής ροής είναι οικονομικά, πολύ εύκολα στην τοποθέτηση και απαιτούν λιγότερη συντήρηση.

Θερμοσίφωνες εξαναγκασμένης ροής

Σε αυτούς,  το μπόιλερ βρίσκεται χαμηλότερα από τον συλλέκτη και για τον λόγο αυτόν δεν είναι δυνατή η μεταφορά ενέργειας από το συλλέκτη στο μπόιλερ με φυσικό τρόπο, αλλά γίνεται με εξαναγκασμό, με τη βοήθεια κυκλοφορητή που κυκλοφορεί το νερό στο κλειστό κύκλωμα και μεταφέρει την ενέργεια από το συλλέκτη στο μπόιλερ. Το μπόιλερ μπορεί να τοποθετηθεί αρκετά μέτρα χαμηλότερα από τον συλλέκτη και συνήθως μπαίνει στο ισόγειο ή στο υπόγειο του κτιρίου που βρίσκεται ο ηλιακός θερμοσίφωνας.

Το σύστημα εξαναγκασμένης ροής αν και είναι ακριβότερο, έχει δύο πλεονεκτήματα έναντι του συστήματος φυσικής ροής:

  • η τοποθέτηση του μπόιλερ μακριά από την οροφή είναι καλύτερη για αισθητικούς λόγους, αλλά κυρίως επιτρέπει την εύκολη σύνδεση του μπόιλερ με το σύστημα θέρμανσης, στους ηλιακούς θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας και
  • η επισκευή και η συντήρηση της εγκατάστασης όταν και το μπόιλερ βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το σύστημα θέρμανσης είναι πολύ πιο εύκολη.

Εμείς μπορούμε να αναλάβουμε την εγκατάσταση, την επισκευή και τη συντήρηση του ηλιακού σας θερμοσίφωνα. Επικοινωνήστε μαζί μας!

Καλέστε στο 213-03-66-203

ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο Email ή στο Facebook

για να κλείσουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα ραντεβού στον χώρο σας και να σας δώσουμε μία προσφορά για τις εργασίες που επιθυμείτε.

Ο Μάστορας συνεργάζεται για τις υδραυλικές εργασίες με την ομάδα του Θες Υδραυλικό

Διαβάστε σχετικά: