Θ.Βρεσθένης 26Α, 11743, Αθήνα 213 0366 203

Άρθρα

Πάγκοι κουζίνας

πάγκοι κουζίνας ο μάστορας

Τελευταία ενημέρωση

Ανακαίνιση και πάγκοι κουζίνας

Η ανακαίνιση της κουζίνας δεν χρειάζεται απαραίτητα δραματικές αλλαγές για να δείξει σαν καινούρια. Αν θέλετε να ανακαινίσετε την κουζίνα του σπιτιού σας και διστάζετε αναλογιζόμενοι το κόστος, σκεφθείτε ότι ο παλιός πληγωμένος πάγκος στην κουζίνα σας μπορεί να αντικατασταθεί με έναν καινούριο, που θα δώσει ένα σπουδαίο αισθητικό και χρηστικό αποτέλεσμα, χωρίς πολλά χρήματα.

Ο πάγκος εργασίας της κουζίνας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία στην κουζίνα και οι επιλογές για την αγορά του είναι πολλές. Μπορείτε να επιλέξετε έναν καλόγουστο πάγκο για την κουζίνα σας, με κριτήριο όχι μόνο την ανθεκτικότητα του υλικού του στην καθημερινή χρήση, αλλά και το κόστος που ταιριάζει στο πορτοφόλι σας. Ένας καινούριος πάγκος στην κουζίνα μας δεν αναβαθμίζει μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά και δίνει ένα ακόμη “συν” στην αξία του σπιτιού μας σε περίπτωση που θέλουμε να το ενοικιάσουμε.

Για τους πάγκους κουζίνας υπάρχουν λοιπόν οι παρακάτω κύριες επιλογές:

 

α) Πάγκοι από μοριοσανίδα με εξωτερική επένδυση βακελίτη

Αυτοί οι πάγκοι έχουν σαν βάση την άνθυγρη μοριοσανίδα και εξωτερική επένδυση από βακελίτη (laminate) το οποίο είναι ένα αρκετά ανθεκτικό υλικό. Αποτελούν την πιο οικονομική και συνηθισμένη επιλογή και μπορείτε να επιλέξετε σε μία ποικιλία διαφόρων χρωμάτων και τεχνικών προδιαγραφών, που εξασφαλίζουν ανθεκτικότητα στην καθημερινή χρήση και ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

β) Πάγκοι κουζίνας από φυσική πέτρα

πάγκοι κουζίνας
Μαρμάρινος πάγκος κουζίνας

Ο πάγκος κουζίνας από φυσική πέτρα (φυσικός γρανίτης, φυσικό μάρμαρο) είναι μία διαχρονική επιλογή. Η φυσική πέτρα παρέχει ομορφιά και κομψότητα, καθώς αυτό το υλικό δίνει την αίσθηση της φυσικής αντοχής της πέτρας και της καθαριότητας. Μπορούμε να πούμε πως είναι μια ακριβή οικονομική επιλογή.

Ο φυσικός γρανίτης αποτελεί το πιο σκληρό και ανθεκτικό υλικό για πάγκο κουζίνας. Όσο πιό σκούρο είναι το χρώμα του γρανίτη τόσο αυξάνεται η ανθεκτικότητα του υλικού αλλά και το κόστος του. Είναι πορώδες υλικό και αυτό δεν το κάνει ανθεκτικό στους λεκέδες, αλλά με την κατάλληλη προστασία και συντήρηση θα στολίζει την κουζίνα σας για πολλά χρόνια.

Το μάρμαρο ανήκει στην κατηγορία των φυσικών πετρωμάτων αλλά έχει περισσότερους πόρους από τον γρανίτη γι΄ αυτό και χρειάζεται προσοχή. Είναι ένα υλικό όμως ευάλωτο σε οξέα που περιέχουν ορισμένες τροφές όπως τα πορτοκάλια, το ξύδι ή τα λεμόνια. Αν αυτά τα οξέα πέσουν σε μαρμάρινη επιφάνεια και δεν καθαριστούν αμέσως τότε μπορεί να προκαλέσουν φθορές.

Αν επιλέξετε πάγκο από φυσική πέτρα μπορείτε να κάνετε εξαιρετικούς συνδυασμούς με ξύλινα ντουλάπια από φυσικό ξύλο όπως μαόνι και σημύδα. Επίσης θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στον φωτισμό της κουζίνας για να αναδείξετε την πέτρινη επιφάνεια του πάγκου.

 

γ) Πάγκοι κουζίνας από τεχνητό γρανίτη (χαλαζία) ή τεχνητό μάρμαρο

Εδώ μιλάμε για την πολύ οικονομικότερη απομίμηση του φυσικού γρανίτη και του φυσικού μαρμάρου.

Κάποτε οι πάγκοι κουζίνας από γρανίτη ήταν μία πολύ ακριβή επιλογή για σπίτια υψηλών προδιαγραφών. Σήμερα όμως αυτό δεν ισχύει, γιατί υπάρχει ο τεχνητός γρανίτης ή χαλαζίας.

πάγκοι κουζίνας

Το υλικό αυτό αποτελείται από περίπου 95% φυσικό ορυκτό χαλαζία και 5% πολυεστερικές ρητίνες. Χαράσσεται πιο εύκολα από τον φυσικό γρανίτη,  αλλά έχει μεγάλη αντοχή στα οξέα και στην απορρόφηση νερού και λεκέδων, γιατί δεν έχει πόρους. Έχει την όψη φυσικού γρανίτη, υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και σε μάτ ή γυαλιστερή εκδοχή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ένας γρανιτένιος πάγκος κουζίνας να αποτελεί σήμερα μια αγαπημένη επιλογή.

Το τεχνητό μάρμαρο ή τεχνομάρμαρο αποτελείται από πρόσμιξη συνθετικών υλικών, ειδικών ρητινών, χρώματος και σκόνης φυσικού μαρμάρου. Επειδή το τεχνομάρμαρο είναι λιγότερο ανθεκτικό υλικό από τον τεχνογρανίτη, για τους πάγκους κουζίνας χρησιμοποιείται τεχνομάρμαρο πολύ καλής ποιότητας με αντοχή στα χαράγματα και στην υψηλή θερμοκρασία.

Καλέστε στο 213-03-66-203

ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο Email ή στο Facebook

για να κλείσουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα ραντεβού στον χώρο σας και να σας δώσουμε μία προσφορά για τις εργασίες που επιθυμείτε.

 

δ) Ομοιογενείς  πάγκοι, τύπου corian, staron, tristone κ.ά.

Οι πάγκοι κουζίνας από αυτά τα υλικά είναι η πιο ακριβή οικονομική επιλογή και παρέχουν ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα. Τα υλικά αυτά με πιο διαδεδομένο το corian είναι συμπαγή και μη πορώδη, ελαφρύτερα από το μάρμαρο ή τον γρανίτη, και κατασκευάζονται από φυσικά ορυκτά μεταλλεύματα, όπως ο βωξίτης, με πρόσμιξη ακρυλικών ρητινών.

Με αυτού του τύπου τα υλικά μπορεί να κατασκευαστεί μία μεγάλη ομοιογενής επιφάνεια που περιλαμβάνει τον πάγκο της κουζίνας, τον νεροχύτη καθώς και την πλάτη του πάγκου, χωρίς ενώσεις και αρμούς και με όποια  κλίση ή καμπυλότητα θέλουμε. Στην αγορά θα τα βρείτε σε πολλά χρώματα, ενώ οι πάγκοι αυτού του τύπου διακρίνονται για την βελούδινη υφή τους, τις αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες, αλλά και την ανθεκτικότητά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους.

 

ε) Ανοξείδωτοι πάγκοι κουζίνας

Επίσης στην αγορά θα βρείτε και ανοξείδωτους πάγκους σε inox, που είναι κατάλληλοι και για επαγγελματικούς χώρους. Είναι εύκολοι στο καθάρισμα, έχουν αντοχή στην θερμότητα και τα χτυπήματα, αλλά όχι στα χαράγματα.

 

Άλλες λιγότερο συνηθισμένες επιλογές υλικού για πάγκους κουζίνας είναι:

από μασίφ φυσικό ξύλο

Καλαίσθητη και οικονομική επιλογή, όχι όμως με την καλύτερη αντοχή στην υγρασία, τις μηχανικές καταπονήσεις και την υψηλή θερμοκρασία. Χρειάζεται συχνή συντήρηση και προσεκτική χρήση για να διατηρηθεί.

από πλακάκι

Είναι μία πολύ οικονομική λύση που ταιριάζει σε ρουστίκ κουζίνες. Χρειάζεται να επιλεγεί το κατάλληλο πλακάκι με αντοχή στην υγρασία, τα χτυπήματα και την θερμότητα και απαιτεί μεγάλη προσοχή στην χρήση και καλή μόνωση στους αρμούς.

από γυαλί

Ακριβή και καλαίσθητη επιλογή, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή κατά την χρήση.

από τσιμέντο

Εδώ ο πάγκος μαζί με τον νεροχύτη χτίζονται με μπετόν και μετά εφαρμόζεται πατητή τσιμεντοκονία. Πολύ όμορφη αισθητικά επιλογή, αλλά ευαίσθητη στις μηχανικές καταπονήσεις και στην υψηλή θερμοκρασία.

 

Πάντως θα πρέπει να ξέρετε ότι όποιο υλικό και αν διαλέξετε για τον πάγκο της κουζίνας σας (είτε φθηνό είναι, είτε ακριβό) η επιφάνειά του χρειάζεται πάντα την προσοχή σας, γιατί χαράσσεται, όπως επίσης χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για περισσότερα χρόνια.

Αν αποφασίσατε πως ήρθε η στιγμή να ανακαινίσετε την κουζίνα σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε οικονομικές λύσεις για την ανανέωση του χώρου σας.

Καλέστε στο 213-03-66-203

ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο Email ή στο Facebook

για να κλείσουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα ραντεβού στον χώρο σας και να σας δώσουμε μία προσφορά για τις εργασίες που επιθυμείτε.

Back to top