Άρθρα

Χαλκός: ένα άφθαρτο υλικό με αντιμικροβιακές ιδιότητες

χαλκός μέταλλο ο μάστορας

Τελευταία ενημέρωση

Χαλκός παντού

Ο χαλκός, πέρα από την καθολική του χρήση στην κατασκευή καλωδίων για την μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι υλικό που ταιριάζει σε όλα τα κτίρια και έχει πολλές εφαρμογές. Από κατοικίες, όπου ο αρχιτέκτονας θέλει να ξεφύγει από το πολυχρησιμοποιημένο κεραμίδι, μέχρι ειδικά κτίρια, όπως εκκλησίες, μουσεία, συνεδριακά κέντρα, γραφεία, αγροτικά και βιομηχανικά κτίρια.

Τον βλέπουμε σε στέγαστρα, διακοσμητικά αντικείμενα, επικαλύψεις κτιρίων, αλλά κυρίως σε υδραυλικές εγκαταστάσεις, αφού τα συνδυασμένα πλεονεκτήματα των τεχνικών και αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του τον καθιστούν ένα μοναδικό και αξιόπιστο  υλικό. Ο χαλκός χρησιμοποιείται ευρέως στις σωληνώσεις των υδραυλικών δικτύων: δίκτυα ύδρευσης, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και συστήματα θέρμανσης.

Ξεχωριστές φυσικές και χημικές ιδιότητες

Ο χαλκός (χημικό σύμβολο Cu) είναι μέταλλο με χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και λάμψη, είναι εύκαμπτος και μετατρέπεται εύκολα σε φύλλα και σύρματα. Έχει μεγάλη αντοχή σε ένα μεγάλο εύρος μεταβολών θερμοκρασίας και υψηλό σημείο τήξης στους 1084 βαθμούς. Έχει μεγάλη θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα και δεν μαγνητίζεται. Επίσης έχει μεγάλη αντοχή στην φυσική γήρανση και δεν διαβρώνεται από το νερό.

 

σωλήνες χαλκού χαλκοσωλήνες ο μάστορας

Η αντιμικροβιακή ιδιότητα του χαλκού

Αυτό το ανθεκτικό και σπουδαίο μέταλλο, διαθέτει και σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύγχρονες έρευνες που εκπονήθηκαν από διεθνή επιστημονικά κέντρα με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Χαλκού (ICA) τεκμηριώνουν την αντιμικροβιακή ιδιότητά του. Κι αυτό διότι ο χαλκός έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τα μικρόβια, τους μύκητες και τους ιούς.

Σήμερα στα νοσοκομεία διαφόρων χωρών (και της Ελλάδας) χρησιμοποιείται ο λεγόμενος αντιμικροβιακός χαλκός, που αποτελείται από διάφορα ανθεκτικά κράματα του μετάλλου. Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι η κάλυψη επιφανειών (πόμολα, διακόπτες φωτός, καρέκλες, τροχήλατα τραπέζια, βρύσες) με αντιμικροβιακό χαλκό σε χώρους μονάδων νοσοκομείων μπορεί να μειώσει κατά 58% τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Συνεπώς η χρήση επιχαλκωμένων επιφανειών είναι ένα όπλο κατά των μικροβίων αφού μπορεί να περιορίσει τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, και κατ’ επέκταση το κόστος νοσηλείας.

Ανάλογες μελέτες έγιναν και σε σχολείο όπου επιχαλκώθηκαν επιφάνειες τις οποίες άγγιζαν συχνότερα καθηγητές και δάσκαλοι. Και εκεί διαπιστώθηκε μείωση της νοσηρότητας των μαθητών. Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας Bill Keevil, πρόεδρο Περιβαλλοντικής Υγείας στο πανεπιστήμιο Southampton της Αγγλίας, η τοποθέτηση επιφανειών από χαλκό επάνω σε αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά μέσα σε δημόσια κτίρια και οχήματα μαζικής μεταφοράς (π.χ. χειρολαβές, πόμολα και διακόπτες) θα μπορούσε να μειώσει την ταχεία παγκόσμια διάδοση των πολυανθεκτικών μικροβίων.

Πάντως η αντιμικροβιακή ιδιότητα του χαλκού ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, αφού από το 2000 π.Χ. οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τον χαλκό για να αποστειρώνουν το νερό, ενώ το 500 π.Χ. οι αρχαίοι Έλληνες επούλωναν τις μολύνσεις των τραυμάτων με ορείχαλκο.

σωλήνες χαλκού ο μάστορας

 

Δομικές χρήσεις του χαλκού

Σήμερα, ο χαλκός και τα κράματά του χρησιμοποιούνται ευρέως σε οικοδομικές κατασκευές και σε κτήρια με θερμοϋδραυλικά δίκτυα. Αυτό οφείλεται κυρίως, στην τεράστια αντοχή του μετάλλου στο χρόνο, στην εύκολη κατεργασία του και τις εξαιρετικές φυσικές του ιδιότητες. Η χρήση του χαλκού είναι επιστημονικά ελεγμένη και πλήρως αποδεκτή. Γι’ αυτό συνοδεύεται από πιστοποιητικά ποιότητας και υγιεινής από όλα τα ινστιτούτα του κόσμου.

Η χρήση χαλκού στα δίκτυα ύδρευσης εμποδίζει τη συσσώρευση και ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και βακτηριδίων περισσότερο από κάθε υλικό, ακόμα και από το γυαλί.

Επιπλέον παρέχει ασφάλεια στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και μεγάλη διάρκεια ζωής στις υδρορροές. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπου η χρήση του χαλκού είναι ευρύτατη, υπάρχουν κτίσματα τεσσάρων και πλέον αιώνων με χάλκινες στέγες, οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες μέχρι σήμερα.

 

Αξιοπιστία και αντοχή στο χρόνο

Η αξιοπιστία, η αντοχή στον χρόνο, η μηδενική δαπάνη συντήρησης, η ταχύτητα εκτέλεσης ενός δικτύου από χαλκό, αλλά και η επίτευξη μεγαλύτερης απόδοσης ενός δικτύου, χρησιμοποιώντας λιγότερα μέτρα χαλκού έναντι άλλων υλικών, καθώς και η δυνατότητα κάλυψης όλων των δικτύων θέρμανσης- ύδρευσης- κλιματισμού- φυσικού αερίου με χαλκό, προσφέρουν μία μοναδική, οικονομική και συμφέρουσα λύση στις κατασκευές.

Στα «συν» του χαλκού πρέπει να προσθέσουμε και την ιδιότητα του να ανακυκλώνεται σε ποσοστό σχεδόν 95%, χωρίς να χάνει καμία από τις ευεργετικές του ιδιότητες ,σε όλο το φάσμα των εφαρμογών του (αρχιτεκτονική, αυτοκινητοβιομηχανία, ηλεκτρονική, σύγχρονη βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες).

 

Ναι στο νερό – Όχι στο μαγείρεμα

Ο χαλκός και τα κράματά του όχι μόνο δεν μολύνουν το πόσιμο νερό αλλά το αποστειρώνουν κιόλας, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται στα δίκτυα υδροδότησης.

Αντίθετα, το μαγείρεμα μέσα σε σκεύη από χαλκό (μπακίρια) είναι επικίνδυνο για την υγεία, επειδή ο χαλκός όταν έρθει σε επαφή με όξινες τροφές σε υψηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να διαβρωθεί και να μολύνει το φαγητό με τοξικά οξείδια που προκαλούν δηλητηρίαση. Έτσι τα σπάνια σήμερα χάλκινα σκεύη καλύπτονται εσωτερικά με κασσίτερο (γανώνονται), είτε με ανοξείδωτο χάλυβα.

χαλκός εύκαμπτος ελατός όλκιμος ο μάστορας

 

Το τεχνικό συνεργείο o omastoras.gr επιλέγει τον χαλκό ως κύριο υλικό για τις εργασίες στις σωληνώσεις και τις κατασκευές, καθώς πρόκειται για ένα μέταλλο αξιόπιστο, ασφαλές και ανθεκτικό, με σωστή συμπεριφορά στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, την διάβρωση από το νερό, την πίεση και τη θερμοκρασίαΓι΄ αυτό και αποτελεί την πιο συμφέρουσα επιλογή.

 

 

Back to top