Πλούτωνος 37, 17236, Δάφνη - 213 0366 203

Blog

Πλακάκια μπάνιου και κουζίνας: μερικές συμβουλές

Tελευταία ενημέρωση 03/08/2020

Σε μία ανακαίνιση μπάνιου ή ανακαίνιση κουζίνας η επιλογή των πλακιδίων που  θα “ντύσουν” τους τοίχους και τα δάπεδα είναι πολύ σημαντική, αφού είναι το πρώτο στοιχείο που προσέχει κανείς σε αυτούς τους χώρους. Η όμορφη όψη ενός δαπέδου ή ενός τοίχου επενδυμένου με πλακάκια δεν είναι μόνο θέμα γούστου, αλλά και ποιότητας κατασκευής. Η επιλογή των κατάλληλων πλακιδίων εξασφαλίζει όχι μόνο ομορφιά, αλλά λειτουργικότητα και μεγάλη διάρκεια ζωής, ανάλογα με τη χρήση του χώρου.

kitchen tiles ideas

 

Πλακάκια: κόστος και ποιότητα

Το κόστος των πλακιδίων εξαρτάται από τα τετραγωνικά της επιφάνειας που θα επενδυθεί.  Για το μπάνιο όμως, και ιδιαίτερα για το δάπεδο, πρέπει να επιλέξουμε πλακάκια καλής ποιότητας, ακόμη κι αν κοστίζουν κάτι παραπάνω. Το μπάνιο, όπως και η κουζίνα, είναι χώροι που χρησιμοποιούνται καθημερινά, έχουν υδρατμούς, υγρασία, πέφτουν νερά.

Συνεπώς τα πλακάκια, ιδιαίτερα στο δάπεδο του μπάνιου, θα πρέπει να έχουν χαμηλή υδατο-απορροφητικότητα και υψηλή αντοχή. Μόνο έτσι δεν θα εμφανιστούν αργότερα προβλήματα από υγρασία.

bathroom floor tiles ideas

Σημαντικό ρόλο  για την κατάλληλη επιλογή πλακιδίων παίζει και η αντοχή τους σε μηχανικές καταπονήσεις, η οποία πρέπει να είναι ανάλογη με τον χώρο που θα τοποθετηθούν (δάπεδο ή τοίχος).

Καλέστε στο 213-03-66-203

ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο Email ή στο Facebook

για να κλείσουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα ραντεβού στον χώρο σας και να σας δώσουμε μία προσφορά για τις εργασίες που επιθυμείτε.

Κατηγορίες πλακιδίων

Πλακάκια δαπέδου και τοίχου

Τα πλακάκια χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, ανάλογα με την χρήση τους: στα δαπέδου και στα τοίχου.

Τα πλακάκια δαπέδου πρέπει να είναι σαφώς πιο ανθεκτικά από αυτά του τοίχου. Επίσης η υδατοαπορροφητικότητα στα πλακάκια δαπέδου θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλή, σχεδόν στο 0%.

Έτσι τα πλακάκια δεν θα απορροφούν νερό και θα αποφύγετε πρόβλημα υγρασίας.

Σε αντίθεση με την υδατοαπορροφητικότητα που πρέπει να είναι χαμηλή, η αντοχή των πλακιδίων στο μπάνιο θα πρέπει να είναι μεγάλη. Τα πλακάκια ανάλογα με την αντοχή που έχουν χωρίζονται ποιοτικά σε πέντε κλάσεις: η πρώτη κλάση είναι η λιγότερο ανθεκτική και η πέμπτη είναι η περισσότερο ανθεκτική.

bathroom floor tiles

Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ιδιαίτερα τα πλακάκια μπάνιου θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και στις αλλαγές θερμοκρασίας, γιατί οι απότομες διαστολές και συστολές μπορούν να τα ρηγματώσουν. Βέβαια, εδώ παίζει ρόλο και ο τρόπος τοποθέτησης.

Τα πλακάκια τοίχου. Αυτά τα πλακίδια τελειοποιούν το στυλ του χώρου. Η επιλογή τους είναι μία πρόκληση γιατί μπορείτε να «παίξετε» περισσότερο με σχέδια και χρώματα και να εκφράσετε το προσωπικό σας γούστο. Οι συνδυασμοί είναι πολλοί. Τα πλακίδια τοίχου μπορούν να μεταμορφώσουν τον χώρο του μπάνιου και της κουζίνας, να τον κάνουν να φαίνεται μεγαλύτερος ή ακόμη και να αναδείξουν γωνιές που δεν είχατε προσέξει πριν.

Στην αγορά θα βρείτε πολλά είδη πλακιδίων. Επιλέξτε σύμφωνα με το δικό σας προσωπικό γούστο και τις κατάλληλες προδιαγραφές τον τύπο πλακιδίου που σάς ταιριάζει καλύτερα για το σπίτι, το εξοχικό ή τον επαγγελματικό σας χώρο.

Αν κάνετε ανακαίνιση και δυσκολεύεστε να προχωρήσετε στην επιλογή πλακιδίου, μία λύση είναι να φανταστείτε πώς θέλετε να βλέπετε κάθε πρωί το μπάνιο σας ή την κουζίνα σας. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να κάνετε μία έρευνα αγοράς και να δείτε τις τάσεις στην αγορά, για να πάρετε και ιδέες ώστε να καταλήξετε σε αυτό σάς αρέσει πραγματικά. Σκεφτείτε το χώρο σας σε συνδυασμό με τα έπιπλα, τα είδη υγιεινής, τις μπαταρίες και τα αξεσουάρ.

bathroom floor tiles ideas

Τα πλακάκια ανάλογα με το υλικό τους και την επεξεργασία τους τα συναντάμε στους παρακάτω τύπους:

Πλακάκια ματ

Τα ματ πλακάκια είναι μια μεγάλη ομάδα πλακιδίων και μπορείτε να τα βρείτε σε γήινους τόνους και σε αποχρώσεις του καφέ , μπεζ αλλά και σε γκρι, λευκό, ανθρακί. Μπορείτε επίσης να κάνετε σχεδιασμούς με τα ίδια τα πλακάκια, είτε τοποθετώντας κάθετες επιφάνειες με το σκούρο πλακάκι ανάμεσα σε ανοιχτόχρωμο πλακάκι, είτε ντύνοντας έναν τοίχο με το πιο σκούρο πλακάκι.

matte tiles bathroom

Στα μοντέρνα μπάνια κυριαρχεί ένας συνδυασμός των ματ πλακιδίων με ψηφίδα, ή με ντεκόρ ή και με λιστέλλο. Είναι απαραίτητος  για να τονίσουμε το οπτικό αποτέλεσμα.

Το λιστέλλο είναι ένα στενό διακοσμητικό πλακίδιο που πωλείται ανά τεμάχιο, και η τοποθέτησή του είναι ιδανική, ειδικά αν ο χώρος του μπάνιου είναι μεγάλος και δεν έχει πατάρι.

Πλακάκια γυαλιστερά

Τα γυαλιστερά πλακάκια είναι μία κλασσική και αγαπημένη επιλογή. Δίνει λαμπερή επιφάνεια  η οποία δεν χρειάζεται σχεδόν κανένα επιπλέον διακοσμητικό στοιχείο, γιατί τα ίδια τα πλακάκια κάνουν την διαφορά στο χώρο.  Στην αγορά θα βρείτε γυαλιστερά πλακίδια σε πάρα πολλά χρώματα που δείχνουν εντυπωσιακά όμορφα. Η αλήθεια είναι ότι οι χρωματισμοί αποδίδονται πολύ πιο ζωντανά σε γυαλιστερή επιφάνεια.

Όσον αφορά τα μπάνια, για να είναι εντυπωσιακό και ωραίο ένα χρωματιστό μπάνιο, θα πρέπει να μελετηθεί ο χώρος σωστά.  Μην περιορίζετε το χρωματιστό πλακάκι μόνο στο δάπεδο του μπάνιου, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι αδιάφορο και μονότονο. Μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς και να τοποθετήστε χρωματιστό πλακάκι και στον τοίχο, ώστε να έχετε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε το χρωματιστό φόντο στον τοίχο της ντουζιέρας, ή να ντύσετε μια πλευρά του τοίχου όπου είναι τοποθετημένο το έπιπλο με το νιπτήρα. Θα αναδείξετε το χρώμα και θα ζωντανέψετε τον χώρο.

Πλακάκι μπάνιου απομίμηση μαρμάρου

Τα πλακίδια μπάνιου απομίμηση μαρμάρου (ή αλλιώς “σαν μάρμαρο”),  είναι μία κλασσική αγαπημένη επιλογή. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η λαμπερή επιφάνεια και γι΄ αυτό δεν χρειάζεται σχεδόν κανένα επιπλέον διακοσμητικό στοιχείο.

Τοποθετημένα με τέχνη και με μια χρωματική αντίθεση στο χώρο, τα πλακίδια μπάνιου μάρμαρο είναι η αποθέωση της κλασσικής ομορφιάς.

Πλακάκι σαν πέτρα

Το πλακάκι σαν πέτρα  δίνει την όψη του φυσικού υλικού, εναρμονισμένου με το περιβάλλον, γι΄ αυτό και ταιριάζει σε χώρους με πέτρινες κατασκευές, σε σοφίτες και σε αναπαλαιώσεις. Ένα μπάνιο με πλακάκι σαν πέτρα συνδυάζεται πολύ ωραία με πέτρινο νιπτήρα και με ρετρό μπαταρίες στις βρύσες και ρετρό αξεσουάρ. Το πλακάκι σαν πέτρα έχει συνήθως γήινα χρώματα, με βασικό χρώμα φόντου απαλό μπεζ που συνδυάζεται με σκούρα πλακάκια σε χρώμα καφέ, κεραμιδί ακόμη και σε μπλε ή πράσινο. Στα μπάνια και στις κουζίνες με πλακάκι σαν πέτρα ταιριάζουν πολύ τα ξύλινα στοιχεία.

Πλακάκι ρουστίκ

Τα πλακάκια ρουστίκ δίνουν πιό γήινο ύφος και τα χρώματά τους ξεκινάνε από το απαλό μπεζ μέχρι σκούρο καφέ.

rustic tiles kitchen

Στα ρετρό μπάνια η διακόσμηση είναι κυρίως με ανάγλυφα πλακίδια-λιστέλλο (listello) που δίνουν μια αρχοντική όψη στο μπάνιο. Χωρίς λιστέλλο ένα μπάνιο μπορεί να δείχνει άτονο αν ντυθεί με πλακάκι ρουστίκ.

 

Πλακάκια ρετρό

Η τελευταία τάση στα πλακάκια μπάνιου είναι τα ρετρό ή αλλιώς παραδοσιακά πλακάκια.  Σε αυτή την ομάδα ανήκουν τα πλακίδια που θυμίζουν παλιά χειροποίητη τέχνη ή αυθεντική ζωγραφική και δίνουν μία ξεχωριστή νότα. Τα παραδοσιακά και ρετρό πλακάκια θα τα βρείτε συνήθως σε μικρές διαστάσεις, σε τόνους του μπεζ -καφέ και σε πολλούς  συνδυασμούς σχεδίων. Η επιφάνειά τους είναι ματ ή σατινέ.

bathroom retro tiles

Αν τα πλακάκια αυτού του τύπου ταιριάζουν στο ύφος που θέλετε να αναδείξετε, πριν τα επιλέξετε θα πρέπει να μελετήσετε με προσοχή το χώρο, για να δείτε σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν. Στα πλακάκια ρετρό, το σχέδιο συνδυάζεται στον τοίχο και στο δάπεδο με κάποιο ουδέτερο απλό πλακάκι, που ταιριάζει με τα χρώματα του σχεδίου. Μπορείτε ακόμη να τοποθετήσετε παραδοσιακά πλακάκια στο μπάνιο σας σε συνδυασμό και με το πλακάκι-λιστέλλο για να συμπληρώνει το ντεκόρ. Τα  πλακάκια ρετρό συνδυάζονται υπέροχα με έπιπλα σε σκούρο χρώμα καρυδιάς!

 

Τσιμεντοπλακάκια

Στην αγορά υπάρχουν και τα τσιμεντοπλακάκια, τα οποία είναι πλακίδια χειροποίητης παραγωγής με βάση το τσιμέντο και χρωματισμένα με φυσικά χρώματα. Θα τα βρείτε σε σχέδια κυρίως γεωμετρικά και περίτεχνα. Τα τσιμεντοπλακάκια έχουν απορροφητικότητα και χρειάζονται συντήρηση με επάλειψη ειδικών βερνικιών. Τοποθετούνται σε τοίχους ως διακοσμητικά στοιχεία σε ανακαίνιση εσωτερικού χώρου.

cement kitchen tiles

Ωστόσο στην αγορά υπάρχουν και πλακάκια γρανίτη που έχουν ίδιο σχέδιο και μορφή όπως τα τσιμεντοπλακάκια. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε γρανιτοπλακάκια πολύ μεγάλης αντοχής, με τα παραδοσιακά σχέδια και χρώματα που συναντάμε σε άλλους τύπους πλακιδίων, λιγότερο ανθεκτικούς.

cement granite tiles

Πλακάκια τοίχου decor

 Το απαραίτητο συμπλήρωμα στα πλακάκια τοίχου του μπάνιου και της κουζίνας είναι το ντεκόρ. Μην αφήνετε τους τοίχους σας μονότονους. Αν το πλακάκι που επιλέξατε έχει διακοσμημένα κομμάτια δηλαδή ντεκόρ, προτιμήστε τα. Τοποθετημένα σε καίρια σημεία στο χώρο, εκεί που πέφτει το μάτι με την πρώτη ματιά, αποτελούν μια πινελιά όμορφη στον χώρο σας!

 Το χρώμα στα πλακάκια

Η επιλογή του χρώματος των πλακιδίων είναι καθοριστικής σημασίας για το μπάνιο, αλλά και την κουζίνα.

Στην αγορά θα δείτε πολλές προτάσεις από σχεδιαστές που δημιουργούν τις σύγχρονες τάσεις και το μοντέρνο στυλ. Υπάρχουν πλακίδια σε έντονα  χρώματα που δίνουν ένταση, όγκο, δυναμισμό στον χώρο, όπως το κόκκινο, γκρι σκούρο, μαύρο, γκρι,  καφέ, καφέ σκούρο, μπεζ σκούρο.

Υπάρχουν όμως και τα ήρεμα και γλυκά χρώματα σε ανοιχτές παλ αποχρώσεις όπως το απαλό μωβ, λιλά, βεραμάν, απαλό μπεζ, μπλε -σιέλ.

Επιλέξτε όχι μόνο με βάση το χρώμα που κυριαρχεί στη μόδα, αλλά αυτό που ταιριάζει οπτικά σε εσάς και στον χώρο σας.

green kitchen ideas

Σημείωση: Σάς συμβουλεύουμε να αγοράσετε μερικά τετραγωνικά μέτρα πλακιδίων παραπάνω σε ποσότητα, περίπου 6%-10% του συνόλου. Έτσι αν κάποια πλακάκια σπάσουν ή φθαρούν, θα έχετε απόθεμα και δεν θα χρειαστεί να ψάχνετε καινούρια στην αγορά για να συμπληρώσετε.

ανακαίνιση σπιτιού

Καλέστε στο 213-03-66-203

ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο Email ή στο Facebook

για να κλείσουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα ραντεβού στον χώρο σας και να σας δώσουμε μία προσφορά για τις εργασίες που επιθυμείτε.

Ο Μάστορας συνεργάζεται για τις υδραυλικές εργασίες με την ομάδα του Θες Υδραυλικό

Διαβάστε σχετικά: