Άρθρα

Βάψιμο εσωτερικών χώρων μέρος δεύτερο

βάψιμο εργαλεία διαδικασία

Βάψιμο εσωτερικών χώρων – μέρος δεύτερο: εργαλεία και διαδικασία

Το βάψιμο των εσωτερικών χώρων είναι απαραίτητο τόσο για την ανανέωση του χώρου όσο και για τη συντήρησή του. Αν έχετε τον χρόνο και την διάθεση να βάψετε μόνοι σας τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σας, πέρα από τους τύπους χρωμάτων και υλικών που τους έχουμε αναφέρει αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο μας, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα εργαλεία που θα χρειαστείτε και τη διαδικασία βήμα-βήμα που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Βασικά εργαλεία βαψίματος

Ρολά βαψίματος: Είναι διαθέσιμα στην αγορά σε διάφορα μεγέθη και είναι κατασκευασμένα από συνθετική γούνα, ύφασμα ή σφουγγάρι. Ανάλογα με την επιφάνεια που θέλετε να βάψετε, σπατουλαρισμένη ή ασπατουλάριστη, πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο. Στα περισσότερα ρολά μπορεί στη λαβή τους να προσαρμοστεί κοντάρι, έτσι ώστε να μπορείτε να βάψετε τους τοίχους ψηλά ή το ταβάνι χωρίς τη χρήση σκάλας.

Πινέλα βαψίματος: Για τις λεπτομέρειες, τις γωνίες, τις γύψινες διακοσμήσεις κ.λπ., θα χρειαστείτε οπωσδήποτε και κάποια πινέλα. Μπορείτε να βρείτε σε διάφορα μεγέθη και να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μην παραλείψετε πριν τα αγοράσετε να δείτε αν σας βολεύει το κράτημά τους. Αντίστοιχα με τα ρολά, υπάρχουν και πινέλα που στη λαβή τους προσαρμόζεται κοντάρι, ωστόσο, αν θέλετε να δώσετε προσοχή στη λεπτομέρεια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σκάλα.

Σκαφάκια – Σχάρες: Το σκαφάκι είναι ένα ρηχό πλαστικό δοχείο στο οποίο μπορεί να μπει μικρή ποσότητα χρώματος. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί μεταφέρεται εύκολα και στη μία του πλευρά έχει επιφάνεια κατάλληλη για να στραγγίζει το ρολό ή το πινέλο από την περιττή ποσότητα χρώματος. Εναλλακτικά, υπάρχουν πλαστικές σχάρες για την αφαίρεση της περίσσιας χρώματος από το ρολό ή το πινέλο, που τοποθετούνται απευθείας πάνω στον κουβά με το χρώμα.

Συμπληρωματικά, θα χρειαστείτε χαρτοταινίες, για να καλύψετε κάσες, σοβατεπί και διακόπτες, που εφάπτονται στις επιφάνειες που θέλετε να βάψετε, χαρτόνι για να στρώσετε όλο το δάπεδο των χώρων που θα βαφούν και νάιλον για την κάλυψη και προστασία των επίπλων που βρίσκονται στον χώρο. Ειδικά για τους ηλεκτρικούς διακόπτες και τις πρίζες, η σωστή πρακτική είναι να βγαίνουν εντελώς τα καπάκια πριν το βάψιμο.  Επίσης, θα χρειαστείτε στόκο για την επισκευή των φθορών στους τοίχους και γυαλόχαρτα σε διαφορετικά νούμερα (36, 80 και 100-120) για να λειάνετε την επιφάνεια μετά το στοκάρισμα. Και φυσικά θα πρέπει να προμηθευτείτε και τα χρώματα που έχετε επιλέξει στις κατάλληλες ποσότητες.

Σχετικά με την ποσότητα θα πρέπει να έχετε προηγουμένως μετρήσει τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών που θα βαφούν και θα σας καθοδηγήσουν από το κατάστημα για τις απαιτούμενες ποσότητες.
Χρήσιμα θα ήταν και τα γάντια, αν θέλετε να κρατήσετε τα χέρια σας καθαρά, και τα υγρά πανάκια για να καθαρίζεται αμέσως πιτσιλιές ή σταγόνες.

Προετοιμασία του χώρου για βάψιμο

Πριν ξεκινήσετε το βάψιμο, πρέπει να προετοιμάσετε κατάλληλα τον χώρο. Τα έπιπλα που υπάρχουν πρέπει να συγκεντρωθούν όλα στο κέντρο του δωματίου και να καλυφθούν με νάιλον. Στη συνέχεια, το δάπεδο πρέπει να καλυφθεί με χαρτόνι, το οποίο θα πρέπει να στερεωθεί με χαρτοταινία, για να μη μετακινείται κατά τη διάρκεια του βαψίματος. Σειρά έχει η τοποθέτηση χαρτοταινιών σε όλες τις επιφάνειες που περιμετρικά εφάπτονται με τους τοίχους που θα βαφούν, όπως στα σοβατεπί, στις κάσες των πορτών και των παραθύρων και στους διακόπτες. Η χαρτοταινία, πέρα από το ότι προφυλάσσει τις καλυμμένες επιφάνειες, προστατεύει και από ατέλειες. Αν θέλετε μία επιφάνεια να τη βάψετε με δύο ή περισσότερα διαφορετικά χρώματα είναι απαραίτητο στα όρια του κάθε χρώματος να τοποθετείτε χαρτοταινία για τέλειο αποτέλεσμα.

Προετοιμασία των τοίχων για βάψιμο

Αφού ολοκληρώσετε τα παραπάνω, σειρά έχουν οι τοίχοι. Από εκεί πρέπει να αφαιρέσετε καρφιά, ράφια κλπ. και να τους καθαρίσετε από τη σκόνη. Αν υπάρχουν φουσκώματα ή ξεφλουδίσματα από το προηγούμενο χρώμα, πρέπει και αυτά να αφαιρεθούν ξύνοντάς τα με σπάτουλα.
Τα σημεία όπου υπάρχουν τρύπες από καρφιά, φθορές στην επιφάνεια ή ρωγμές (π.χ. στις κάσες ή στα σοβατεπί) πρέπει να κλείσουν με στόκο. Για μικρές ρωγμές ή οπές υπάρχουν ακρυλικοί στόκοι που εφαρμόζονται εύκολα και στεγνώνουν πολύ γρήγορα.
Μόλις στεγνώσει ο στόκος σειρά έχει το τρίψιμο και η λείανση ολόκληρης της επιφάνειας που θα βαφεί. Αρχικά, στα σημεία που υπάρχει αρκετός στόκος θα χρησιμοποιήσετε χοντρό γυαλόχαρτο (νούμερο 36). Αφού λειανθεί αρκετά, θα περάσετε την επιφάνεια με μέτριο γυαλόχαρτο (νούμερο 80) και τέλος εάν θέλετε λεπτομερή λείανση μπορείτε να περάσετε ολόκληρη την επιφάνεια που θα βαφεί με ψιλό γυαλόχαρτο (νούμερο 100-120), για να έχετε τέλειο φινίρισμα στο βάψιμο.

Βάψιμο τοίχων

Μετά το στοκάρισμα και το τρίψιμο υπάρχει η άποψη ότι ήρθε η σειρά του βαψίματος, ιδίως για τους ήδη βαμμένους τοίχους. Κι όμως είναι λάθος! Ολόκληρη η επιφάνεια που θα βαφεί πρέπει πρώτα να περαστεί με το κατάλληλο υπόστρωμα (κοινώς αστάρι), για να έχει καλύτερη εφαρμογή το χρώμα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το υπόστρωμα επηρεάζει καθοριστικά το τελικό αποτέλεσμα μετά το βάψιμο, εμποδίζει τους παλιούς λεκέδες να εμφανιστούν στο νέο χρώμα και επιτρέπει το ομοιόμορφο βάψιμο. Προσοχή, όμως! Πρέπει να το αφήσετε να στεγνώσει πολύ καλά.

Μόλις στεγνώσει καλά το αστάρι, το επόμενο βήμα είναι το βάψιμο. Αφού αραιωθεί το χρώμα με νερό ή διαλυτικό, σε ένα σκαφάκι ή κουβαδάκι, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, με ένα πινέλο πρέπει να βάψετε με χρώμα περιμετρικά την επιφάνεια που θα βαφεί στο όριο με τις χαρτοταινίες που έχετε τοποθετήσει. Στη συνέχεια, μπορείτε να «γεμίσετε» με ρολό ολόκληρη την υπόλοιπη επιφάνεια. Αφού στεγνώσει καλά αυτό το χέρι μπογιάς, επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο χέρι. Αν θέλετε πιο λαμπερό αποτέλεσμα, πιο κοντά στο χρώμα που έχετε επιλέξει, ή αν το προηγούμενο χρώμα ήταν πιο σκούρο από αυτό που τώρα εφαρμόζετε, μπορείτε να περάσετε και τρίτο χέρι.

Ύστερα από όλα τα παραπάνω μπορείτε να θαυμάσετε το έργο σας! Μην βιαστείτε να κρίνετε το αποτέλεσμα. Στην αρχή το χρώμα επειδή έχει αρκετή υγρασία μπορεί να φαίνεται πιο σκούρο. Πρέπει να περάσουν αρκετές ώρες και να στεγνώσει πολύ καλά για να έχετε το τελικό αποτέλεσμα.

Εάν η παραπάνω διαδικασία σας φαίνεται δύσκολη ή δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο, μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρεία μας και ένας έμπειρος επαγγελματίας θα επισκεφτεί τον χώρο σας και θα σας προτείνει την καλύτερη και οικονομικότερη λύση.

 

 

Back to top