Πλούτωνος 37, 17236, Δάφνη - 213 0366 203

Blog

Βάψιμο εξωτερικών τοίχων

βαψιμο εξωτερικου πολυκατοικιας ο μαστορασ

Tελευταία ενημέρωση 03/08/2020

Το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων του σπιτιού αποτελεί επένδυση για το ακίνητο, καθώς είναι μία πολύ σημαντική τεχνική εργασία για την ανανέωση και συντήρησή του που πρέπει να γίνεται κάθε 5-10 χρόνια. Με το εξωτερικό βάψιμο ένα ακίνητο αποκτά σωστή αισθητική, υψηλή προστασία από ηλιοφάνεια και υγρασία αλλά και αντοχή στο χρόνο.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου τις περισσότερες ημέρες του χρόνου έχουμε ηλιοφάνεια, το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων σε ένα σπίτι ή μία πολυκατοικία είναι απαραίτητο και επιβάλλεται προκειμένου το κτήριο να φαίνεται όμορφο και να διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Το εξωτερικό βάψιμο αφορά όλες τις εξωτερικές επιφάνειες του σπιτιού μας ή του εργασιακού μας χώρου, από τις σοβατισμένες ή τσιμεντένιες προσόψεις του ακινήτου, ταβάνια μπαλκονιών, ξύλινα ή μεταλλικά προστατευτικά κάγκελα, εξωτερικές ξύλινες ή μεταλλικές πόρτες, ξύλινες πέργκολες, έως τις εξωτερικές προστατευτικές πέτρες.

Κάθε εξωτερική επιφάνεια απαιτεί τη σωστή εφαρμογή με τα κατάλληλα προϊόντα, ώστε να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα που θα στοχεύει στο τρίπτυχο : αισθητική υπεροχή – ιδανικό φινίρισμα – διάρκεια στο χρόνο!

 

Οι εργασίες στο βάψιμο εξωτερικών τοίχων

Το “κλειδί” για ένα άριστης ποιότητας εξωτερικό βάψιμο είναι ο καλός καθαρισμός της επιφάνειας που θα βάψουμε, ώστε να εφαρμόσουμε το χρώμα σε καθαρό τοίχο. Τέσσερα είναι τα βασικά πράγματα που ελέγχουμε, πριν προχωρήσουμε στην εφαρμογή του χρώματος στους τοίχους :
1. ελέγχουμε αν είναι κούφιος ο σοβάς,
2. προσέχουμε να δούμε αν υπάρχουν σημάδια από υγρασία στο σοβά
3. ελέγχουμε αν ο τοίχος έχει φουσκωμένα χρώματα
4. καθαρίζουμε και προετοιμάζουμε κατάλληλα την επιφάνεια για να περάσουμε το πρώτο υπόστρωμα με κατάλληλο υλικό (αστάρι).

 

ο μαστορασ βαψιμο εξωτερικων τοιχων επισκευη
Διώροφη κατοικία με πολλά προβλήματα διάβρωσης στις επιφάνειες των εξωτερικών τοίχων. Γίνεται προεργασία με μόνωση των σίδερων και σοβάτισμα σε 3 στάδια.

Πριν προχωρήσουμε στην εφαρμογή του χρώματος, ξύνουμε και απομακρύνουμε κούφιους σοβάδες, φλούδες από παλαιότερο χρώμα για να καθαρίσει εντελώς ο τοίχος.

Αν υπάρχει βαθιά διάβρωση της επιφάνειας, τότε η απομάκρυνση των σαθρών υλικών μπορεί να εμφανίσει το τούβλο ή τις σιδερόβεργες. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται επισκευή των ζημιών και νέο σοβάτισμα, πριν προχωρήσουμε στον ελαιοχρωματισμό.

Αν δεν έχουμε βαθιά διάβρωση, αλλά μόνο ρωγμές και τρύπες μικρού βάθους, τότε στοκάρουμε σε όποια σημεία υπάρχουν φθορές. Ακολουθεί τρίψιμο με τριβείο για να απομακρυνθούν υπολείμματα από το στοκάρισμα μέχρι να έχουμε ένα τοίχο καθαρό και απαλλαγμένο από σκόνες και ρύπους.

ο μαστορασ στοκαρισμα ασταρωμα εξωτερικων τοιχων
Η προηγούμενη κατοικία όπου οι επιφάνειες έχουν στοκαριστεί και θα ακολουθήσει το τρίψιμο και το αστάρωμα.

Μετά τον καθαρισμό και όταν οι επιφάνειες στεγνώσουν εντελώς, εφαρμόζουμε το υπόστρωμα (αστάρι) που διευκολύνει το άπλωμα και εξασφαλίζει ομοιόμορφη επιφάνεια στο τελικό χρώμα. Το υπόστρωμα δένει με το χρώμα και σφραγίζει το τελικό βάψιμο.

Μετά το αστάρωμα ο τοίχος είναι έτοιμος να δεχτεί το χρώμα της επιλογής σας. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι επιλογές των υλικών. Προτείνουμε να επιλέξετε καλής ποιότητας χρώματα που εξασφαλίζουν καλή πρόσφυση και διεισδυτικότητα, μεγάλη ελαστικότητα και αντοχή σε αλκαλικές επιφάνειες, επιτυγχάνοντας πολύ καλό δέσιμο με το υπόστρωμα.

Για τους εξωτερικούς τοίχους προτείνουμε να επιλέξετε το σιλικονούχο ακρυλικό χρώμα που προστατεύει από υγρασία. Ωστόσο υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες σας.

ο μάστορασ βάψιμο εξωτερικών τοίχων ολοκληρωμένο
Ολοκληρωμένες εργασίες ελαιοχρωματισμού.

 

Ποιότητα υλικών στο εξωτερικό βάψιμο

Οι βαφές για εξωτερικούς χώρους  είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες για τους εσωτερικούς. Κάθε υλικό στην πρόσοψη και τους εξωτερικούς τοίχους χρειάζεται και διαφορετικό είδος βαφής. Σε περίπτωση που υπάρχει ξύλο, αλουμίνιο, πλαστικό, ή σοβάς , αυτά τα δομικά στοιχεία έχουν τον δικό τους τύπο χρώματος και το δικό τους υλικό για βάψιμο.

Στην αγορά υπάρχουν πολλές βαφές χρωμάτων ειδικά για εξωτερικούς τοίχους, που προστατεύουν καθώς δεν επηρεάζονται από το περιβάλλον, τις αλλαγές θερμοκρασίας, τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και την ηλιακή ακτινοβολία.

 

ο μαστορασ γηινα ακρυλικα χρωματα εξωτερικου χωρου

 

Μία οικονομική λύση αποτελεί το ακρυλικό χρώμα υδατικής διασποράς για εξωτερική χρήση, που είναι κατάλληλο για επιφάνειες που βάφονται συχνά. Εφαρμόζεται σε εξωτερικούς τοίχους, τσιμεντοσανίδες, επιφάνειες από σοβά ή τσιμέντο, μπετόν και γενικά όπου υπάρχουν αλκαλικές επιφάνειες.

Αν θέλετε όμως κάτι παραπάνω, ιδιαίτερα αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με υγρασία (κοντά στη θάλασσα, σε πράσινο) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιλικονούχο ακριλικό χρώμα (έξτρα χρέωση).
Τα σιλικονούχα ακρυλικά χρώματα για εξωτερικούς τοίχους προτείνονται γιατί η βαφή αυτή αποτρέπει τη συγκέντρωση σκόνης και ρύπων πάνω στην επιφάνεια και επιτρέπει στη βροχή να τους παρασύρει, διατηρώντας την επιφάνεια καθαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον τα σιλικονούχα ακρυλικά χρώματα προσφέρουν εξαιρετική αδιαβροχοποίηση ενώ λόγω της υψηλής υδατοαπωθητικότητας, εμποδίζεται η διείσδυση της εξωτερικής υγρασίας και του νερού της βροχής μέσα στον τοίχο, προσφέροντας μακροχρόνια προστασία της επιφάνειας. Επίσης επιτρέπει στην υγρασία που είναι εγκλωβισμένη στο εσωτερικό της επιφάνειας του τοίχου να διαφύγει µε μεγάλη ευκολία στην ατμόσφαιρα, προστατεύοντας από φουσκώματα, ξεφλουδίσματα και μούχλα . Το σιλικονούχο ακρυλικό χρώμα προσφέρει εξαιρετική απόδοση και ευκολία εφαρμογής χαρίζοντας ένα ομοιόμορφο ματ φινίρισμα υψηλής διαπνοής.

 

Βάψιμο εξωτερικών τοίχων και καιρός

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες για το εξωτερικό βάψιμο είναι σε μία μέρα με σχετική συννεφιά και μέτριες θερμοκρασίες, και σε κανονικές συνθήκες υγρασίας. Οι σωστές καιρικές συνθήκες μας εξασφαλίζουν ότι το χρώμα θα στεγνώσει σωστά και το τελικό αποτέλεσμα θα έχει αντοχή στον χρόνο.
Ο υπολογισμός του χρώματος που θα χρειαστείτε για την εφαρμογή σας είναι κατά προσέγγιση, βάσει της απόδοσης του εκάστοτε επιλεγμένου προϊόντος ανά λίτρο και τετραγωνικό μέτρο. Ο υπολογισμός του εκάστοτε προϊόντος αφορά μία εφαρμογή. Συνήθως τα υποστρώματα χρειάζονται μία εφαρμογή, “ένα χέρι”, ενώ οι τελικές βαφές χρειάζονται δύο εφαρμογές, “δύο χέρια”.

 

κατοικια πριν το βαψιμο εξωτερικων τοιχων από το συνεργείο του μαστορα
Μονώροφη κατοικία με φανερά προβλήματα στις εξωτερικές επιφάνειες.

 

ο μαστορασ κατοικια μετα το βάψιμο εξωτερικών τοίχων
Η ίδια κατοικία μετά την επισκευή και τον ελαιοχρωματισμό από το συνεργείο του Μάστορα.

 

Καλέστε στο 213-03-66-203

ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο Email ή στο Facebook

για να κλείσουμε ΔΩΡΕΑΝ ένα ραντεβού στον χώρο σας και να σας δώσουμε μία προσφορά για τις εργασίες που επιθυμείτε.

Ο Μάστορας συνεργάζεται για τις υδραυλικές εργασίες με την ομάδα του Θες Υδραυλικό

Διαβάστε σχετικά: