Άρθρα

Γυψοσανίδες: ένα κορυφαίο υλικό για ανακαίνιση

Τελευταία ενημέρωση

Γυψοσανίδες: η έξυπνη επιλογή στην ανακαίνιση

Οι γυψοσανίδες είναι σήμερα ένα από τα κορυφαία υλικά εσωτερικής δόμησης. Πρόκειται για ένα ευέλικτο δομικό υλικό με μικρό βάρος, μεγάλες δυνατότητες θερμομόνωσης και ηχομόνωσης,  που κόβεται εύκολα και προσαρμόζεται  ακόμη ευκολότερα σε όποιες διαστάσεις θέλουμε. Εφαρμόζεται ως επένδυση σε βασικά δομικά στοιχεία είτε με απευθείας επικόλληση, είτε με τοποθέτηση μεταλλικού σκελετού δίνοντας εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι γυψοσανίδες αποτελούν μία έξυπνη και οικονομική λύση για να κατασκευάσουμε σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους χωρίσματα τοιχοποιίας,  οροφές, βιβλιοθήκες , ράφια, διακοσμητικά στοιχεία, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για επενδύσεις τοίχων. Οι επιλογές που μας δίνει αυτό το σπουδαίο αλλά… παρεξηγημένο υλικό είναι απεριόριστες.

 

Γυψοσανίδα: αυτό το «παρεξηγημένο» υλικό

Τα προηγούμενα χρόνια οι κατασκευές με γυψοσανίδες περιορίζονταν στην τοποθέτησή τους ως χωρίσματα γραφείων.  Ήταν πρόχειρες και κακές κατασκευές με ένα μεταλλικό σκελετό και μία γυψοσανίδα από την κάθε πλευρά του τοίχου. Το αποτέλεσμα έδινε την εντύπωση ότι έτσι και ακουμπούσες λίγο στον τοίχο, θα έπεφτε. Για ηχομόνωση βέβαια ούτε λόγος να γίνεται!  Ό,τι κι αν έλεγες στο γραφείο το άκουγε όλο το κτήριο…

Κι έτσι η γυψοσανίδα απέκτησε την κακή φήμη του ψευτο-υλικού και της προχειροδουλειάς.

Σήμερα όμως οι κατασκευές με γυψοσανίδα δεν έχουν τα προβλήματα και τους περιορισμούς του παρελθόντος. Κι αυτό γιατί η κατασκευή τους έχει εξελιχθεί, τα χαρακτηριστικά τους έχουν βελτιωθεί πολύ και έχουν πολλά πλεονεκτήματα στην χρήση τους για κατασκευές ,σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους δόμησης που ξέραμε  έως τώρα.

Τα πλεονεκτήματα κατασκευών με γυψοσανίδα

 1. Γρήγορος χρόνος κατασκευής
 2. Χαμηλό κόστος
 3. Οικολογικά υλικά
 4. Ελάχιστο βάρος στην κατασκευή
 5. Υψηλοί δείκτες ηχομόνωσης και θερμομόνωσης.
 6. Τοποθέτηση δικτύου ύδρευσης , αποχέτευσης , ηλεκτρισμού μέσα στον σκελετό χωρίς σκαψίματα και μπάζα.
 7. Αντισεισμική κατασκευή.
 8. Προστασία από την μετάδοση πυρκαγιάς.
 9. Απεριόριστοι σχεδιαστικοί συνδυασμοί
 10. Αποφεύγουμε το σοβάτισμα.
 11. Χωρίς περιορισμούς στο βάρος ανάρτησης- αρκεί να έχουμε προβλέψει τις θέσεις μόνο για τα μεγάλα βάρη.
 12. Εύκολη επέμβαση για μελλοντική αλλαγή.

Γιατί να επιλέξετε κατασκευή με γυψοσανίδα

Σήμερα οι κατασκευές με γυψοσανίδα  προσφέρουν  θερμομόνωση, ηχομόνωση, πυροπροστασία, δυνατότητα ανάρτησης συγκεκριμένων φορτίων στην επιφάνεια τους, ευκολία στην βαφή και την διακόσμηση, ενώ υπάρχουν γυψοσανίδες κατάλληλες και και για χώρους με μεγάλη υγρασία, όπως τα μπάνια.  Έχουν μικρό κόστος συντήρησης και συνοδεύονται από διεθνή τύπου πιστοποιητικά. Εγκαθίστανται εύκολα και εξοικονομούν ωφέλιμο χώρο σε αντίθεση με το τούβλο και τον σοβά.

 

Τι υλικό είναι η γυψοσανίδα

Από τι υλικά είναι φτιαγμένη μία γυψοσανίδα; Η κατασκευή γυψοσανίδων γίνεται με ανάμιξη γύψου (ημιυδρίτης) με νερό και διάφορες πρόσθετες ουσίες σε κατάλληλες αναλογίες, λαμβάνοντας έτσι την μορφή υδατοειδούς πολτού, ο οποίος επανακρυσταλλώνεται. Ο πολτός τοποθετείται μεταξύ 2 φύλλων ειδικού χαρτιού, δημιουργώντας μία υγρή γυψοσανίδα και μετά την κοπή του στις επιθυμητές διαστάσεις, οδηγείται σε ξηραντήρα στον οποίο απομακρύνεται γύρω στο 40% της περιεχόμενης υγρασίας.

Οι γυψοσανίδες πριν τοποθετηθούν ελέγχονται ποιοτικά για τα συστατικά τους, τις  μηχανικές αντοχές, την πρόσφυση στο χαρτί, την επιπεδότητα τελικής επιφάνειας, την υδατοαπορροφητικότητα και την αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες.

Στα βασικά πλεονεκτήματα των γυψοσανίδων περιλαμβάνεται η ευελιξία του δομικού υλικού, το συγκριτικά μικρό βάρος τους, η δυνατότητα εύκολης κοπής και προσαρμογής σε συγκεκριμένες διαστάσεις και η δυνατότητα τους να εφαρμοστούν ως επένδυση βασικών δομικών στοιχείων είτε με απευθείας επικόλληση είτε με παρεμβολή μεταλλικού σκελετού.

Γιατί η κατασκευή με γυψοσανίδα συμφέρει σε σχέση με τα τούβλα

Τα χωρίσματα γυψοσανίδας είναι ίσως η καλύτερη, γρηγορότερη και πιο συμφέρουσα  λύση για το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο.

Αρκεί να υπολογίσετε ότι :

 • Κάθε τετραγωνικό μέτρο από τούβλα -επιπλέον του κόστους των υλικών- επιβαρύνεται με 2/3 του τρέχοντος μέτρου σενάζ σε εργατικά και υλικά.
 •  Ένας τοίχος από τούβλα για να γίνει συγκρίσιμος με αυτόν της γυψοσανίδας, θα πρέπει να σοβατιστεί και στις δύο πλευρές του. Συνεπώς επιβαρύνεται με σοβατίσματα, εργατικά και κόστος υλικών.
 • Ο τοίχος από τούβλα έχει μεγαλύτερο πάχος από τον τοίχο με γυψοσανίδα. Επομένως οι τοίχοι από γυψοσανίδα μπορούν να αυξήσουν (έστω και λίγο) τους διαθέσιμους χώρους.
 • Οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις σε τοίχους με γυψοσανίδα γίνονται στο εσωτερικό τους χωρίς κομπρεσέρ, γι΄ αυτό κι έχουμε ελάχιστα μπάζα που θα ανέβαζαν το κόστος των εργασιών και με την ενοικίαση κάδου. Επίσης είναι πολύ ευκολότερη η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αν υπάρξει βλάβη.

 •  Ο τοίχος από γυψοσανίδα είναι ελαφριά κατασκευή γι΄ αυτό και δεν επιβαρύνει την κατασκευή του κτηρίου με μεγαλύτερα φορτία.
 •  Ένας τοίχος από τούβλα (μονός, όπως συνήθως κατασκευάζονται οι εσωτερικοί τοίχοι) δεν έχει καμία δυνατότητα θερμομόνωσης ή ηχομόνωσης. Στον τοίχο από γυψοσανίδα, οι δυνατότητες για οποιαδήποτε μόνωση είναι απεριόριστες.

 

 • Ο τοίχος από γυψοσανίδα είναι απόλυτα ίσιος, ευθύς και ζυγισμένος με περισσότερη ακρίβεια από έναν τοίχο με τούβλα και σοβά. Επίσης είναι πολύ ευκολότερο να αλλάξει θέση για να έρθει στα μέτρα και τα γούστα σας.
 • Οι κατασκευές με γυψοσανίδες έχουν δεν έχουν περιορισμούς στον τρόπο κατασκευής  και στο σχεδιασμό τους.

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να υλοποιήσουμε την δική σας κατασκευή, να σας προτείνουμε ιδέες και λύσεις για να ομορφύνετε το χώρο σας επιλέγοντας έξυπνα και μοντέρνα δομικά υλικά.

 

Back to top