ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ

ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ

Ηλιακοί θερμοσίφωνες η ομάδα μας αναλαμβάνει την εγκατάσταση και συντήρηση τους. Ο ήλιος αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πολύ σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος. Με τον ηλιακό θερμοσίφωνα γίνεται εύκολα η διέλευση του νερού και η θέρμανση του γίνεται με φυσικό τρόπο. Το έργο παραδίδεται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει ορισθεί με άριστη ποιότητα.

 

Πλεονεκτήματα Ηλιακοί Θερμοσίφωνες

Εμείς αναλαμβάνουμε τη Τοποθέτηση – Εγκατάσταση – Επισκευή – Συντήρηση του Ηλιακού Θερμοσίφωνα & εσείς απολαμβάνετε όλα τα πλεονεκτήματά του ! Τα πλεονεκτήματα ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι :

 1. Είναι αξιόπιστοι καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι δοκιμασμένη και ώριμη
 2. Δεν υπάρχουν απώλειες από τη μεταφορά της ενέργειας, αφού η θερμική ενέργεια χρησιμοποιείται στο σημείο παραγωγής της
 3. Ο ήλιος είναι δωρεάν και δεν εξαντλείται
 4. Η τοποθέτηση είναι απλή όπως και η συντήρησή του
 5. Εξοικονομείτε χρήματα
 6. Εξοικονομείτε ενέργεια
 7. Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον

 

Γιατί να επιλέξετε εμάς;

 

 • Διαθέτουμε έμπειρο προσωπικό που εγγυάται 100 % ποιοτικό αποτέλεσμα έτσι όπως ακριβώς το θέλετε εσείς.
 • Οι τιμές μας είναι προσαρμοσμένες στην εποχή και πιο οικονομικές από ποτέ !
 • Ερχόμαστε άμεσα στον χώρο σας.
 • Το προσωπικό μας αποτελείται από εξειδικευμένους μάστορες που ο καθένας αναλαμβάνει να κάνει την ειδικότητα του μόνο.
 • Χρησιμοποιούμε και γνωρίζουμε τις πιο καινούριες και αποτελεσματικές τεχνικές.
 • Είμαστε συνεπείς με το χρονοδιάγραμμα που τίθεται.
 • Υπάρχει πλήρης διαφάνεια & ειλικρίνεια.
 • Η επικοινωνία μαζί σας θα είναι άψογη όπως και η συνεννόηση.
 • Σας δίνουμε γραπτή εγγύηση για τις εργασίες μας.

 

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει χαμηλό κόστος. Όταν φυσικά λέμε πως έχει χαμηλό κόστος, εννοούμε πως σε βάθος χρόνου εξοικονομούμε πολλά περισσότερα σε σχέση με άλλες μεθόδους θέρμανσης. Είναι ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα αν όχι το μόνο που έχουμε στο μυαλό μας για την αγορά του.

 

Ηλιακοί θερμοσίφωνες κόστος :

Ας υποθέσουμε πως έχουμε μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων. Τότε κάθε άτομο θα καταναλώνει κατά μέσο όρο 40 λίτρα νερό. Επομένως θα χρειάζεται ένα θερμοσίφωνα 160 λίτρων ( 4 άτομα χ 40 λίτρα = 160 λίτρα ). Το κόστος του ηλιακού θερμοσίφωνα 160 λίτρων με εγκατάσταση μαζί & Φ.Π.Α είναι περίπου 1.000 ευρώ. Για τη παραγωγή ζεστού νερού, 180 λίτρων ημερησίως, χρήσης δε χρειάζεται κάποιο άλλο έξοδο. Να βάλουμε και ένα μέσο όρο συντήρησης 50 € τον χρόνο. Τότε σε 5 χρόνια τα συνολικά σας έξοδα για τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα θα είναι 1.250 €.

 

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας κόστος :

Το κόστος ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα εκατό λίτρων με εγκατάσταση είναι περίπου 200 €. Το ρεύμα που καταναλώνει κατά μέσο όρο τον χρόνο είναι 250 € ( και με τις ανατιμήσεις που γίνονται συνέχει στη ΔΕΗ γίνεται ακόμα μεγαλύτερο ). Σε πέντε χρόνια θα σας έχει κοστίσει συνολικά 1.450 € [ 200 € + ( 250 € χ 5 χρόνια ) = 1.450 € ]. Χωρίς να συμπεριλάβουμε κάποιο κόστος συντήρησης ή κάποια βλάβη που μπορεί να προκύψει.

 

Λέβητας Πετρελαίου κόστος :

Στο λέβητα πετρελαίου δε θα λάβουμε υπ’ όψη καθόλου το κόστος τοποθέτησης και συντήρησης. Οπότε το ετήσιο κόστος για να θερμάνει το νερό είναι περίπου 230 €. Άρα το συνολικό κόστος σε 5 χρόνια θα είναι 1.150 € ( 1.150 € χ 5 χρόνια ). Ποσό το οποίο αυξάνεται κατά πολύ περισσότερο από ότι το ετήσιο κόστος ενός ηλιακού θερμοσίφωνα.

 

Λέβητας αερίου κόστος :

Με παρόμοιο τρόπο θα υπολογίσουμε το κόστος του λέβητα αερίου. Δε θα υπολογίσουμε καθόλου τη συντήρηση του ούτε την αρχική εγκατάσταση. Οπότε για τη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης χρειάζεται ετησίως 150 €. Άρα σε 5 χρόνια θα μας έχει κοστίσει 750 € ( 150€ χ 5 χρόνια = 750 € ). Φυσικά η τιμή του αερίου είναι κυμαινόμενη και δεν έχουμε συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα κόστη.

 

Ηλεκτρικός λέβητας κόστος :

Ένας ηλεκτρικός λέβητας θα μας κοστίζει κάθε έτος για τη παραγωγή ζεστού νερού περίπου 250 €. Σε βάθος χρόνου πέντε ετών λοιπόν θα έχουμε 1.250 € ( 250 € χ 5 έτη =1.250 € ). Χωρίς να υπολογίσουμε κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Η αρχική κατηγοριοποίηση γίνεται σε θερμοσίφωνες

 1. Διπλής ενέργειας
 2. Τριπλής ενέργειας

 

Ηλιακοί Θερμοσίφωνες Διπλής ενέργειας 

Οι θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με δύο τρόπους. Χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια ή την ηλεκτρική ενέργεια. Από εκεί βγαίνει και η ονομασία τους διπλής ενέργειας. Είναι οι κλασικοί και πιο παλιάς τεχνολογίας θερμοσίφωνες. Είναι πιο οικονομικοί από την επόμενη κατηγορία ηλιακών θερμοσιφώνων αλλά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κοστίζει περισσότερο. Οπότε θα πρέπει να τη λάβετε σοβαρά υπ’ όψει σας στον γενικότερο προϋπολογισμό σας.

 

Θερμοσίφωνες Τριπλής ενέργειας 

Η επόμενη κατηγορία ηλιακών θερμοσιφώνων είναι της τριπλής ενέργειας. Σαφώς και θα έχετε καταλάβει πως την ονομασία τους τη πήραν από το ότι χρησιμοποιούν ενέργεια με τρις τρόπους. Οι πρώτοι δύο είναι η ηλιακή ενέργεια και η ηλεκτρική. Ο τρίτος τρόπος είναι από τη κεντρική θέρμανση του σπιτιού. Οι συγκεκριμένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι νέας τεχνολογίας και κοστίζουν περισσότερο από τους διπλής ενέργειας. Αν τα υπολογίσετε όμως πως μπορείτε να συνδυάσετε τη θέρμανση του σπιτιού σας και ταυτόχρονα να έχετε και ζεστό νερό, τότε καταλαβαίνετε πως εξοικονομείτε αρκετά χρήματα. Μετά περνάμε στις επόμενες κατηγορίες ηλιακών θερμοσιφώνων που είναι

 1. Κλειστού κυκλώματος
 2. Ανοιχτού κυκλώματος

 

Θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος :

            Στη συγκεκριμένη κατηγορία ηλιακών θερμοσιφώνων η θέρμανση του νερού γίνεται από τον εναλλάκτη κυκλώματος. Το αντιψυκτικό νερό εδώ κυκλοφορεί μέσα στο κύκλωμα και θερμαίνει το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι το νερό μας θα θερμανθεί με έμμεσο τρόπο χωρίς να υπάρχει επαφή του αντιψυκτικού νερού με το νερό που χρησιμοποιούμε.

 

Θερμοσίφωνες ανοιχτού κυκλώματος :

Εδώ η θέρμανση του νερού γίνεται πολύ πιο απλά. Το ίδιο το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε θερμαίνει το νερό χρήσης. Επομένως έχουμε άμεση θέρμανση του νερού μας. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοιχτού κυκλώματος είναι πιο οικονομικοί και πολύ πιο απλοί. Όμως δεν αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες επομένως τον χειμώνα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάποιας βλάβης τους. Οι θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος επίσης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έως και 50% παραπάνω από τους θερμοσίφωνες ανοιχτού κυκλώματος. Τέλος ένας θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος καταφέρνει να έχει μέγιστη απόδοση, επομένως μεγαλύτερη οικονομία.

Οι κυριότεροι παράγοντες για την επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα

 

1) Επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα & Δεξαμενή

 

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κοιτάτε για την επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα είναι η χωρητικότητα της δεξαμενής του. Προσοχή μεγάλη σε προϊόντα που δεν έχουν πιστοποίηση καθώς, η ονομαστική χωρητικότητα είναι κατά πολύ μικρότερη από τη πραγματική. Σχετικά τώρα με τη χωρητικότητα υπολογίζεται ανάλογα με τα άτομα που ζουν στο σπίτι. Κατά μέσο όρο κάθε άτομο υπολογίστε 40 λίτρα για το κάθε άτομο.

 

2) Προστασία της δεξαμενής αντισκωρική

 

Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε αρκετά είναι η αντισκωρική προστασία της δεξαμενής. Έτσι για να έχετε εσωτερική αντισκωρική προστασία της δεξαμενής του θερμοσίφωνα σας για αρκετά χρόνια, καλό θα ήταν να επιλέξετε μεταξύ των τριών μεθόδων :

1) Επισμάλτωση του εσωτερικού της δεξαμενής

2) Το εσωτερικό της δεξαμενής να είναι από ανοξείδωτο χάλυβα

3) Το εσωτερικό της δεξαμενής να είναι από αλουμίνιο

 

Και οι τρις μέθοδοι είναι αναγνωρισμένες και ανάλογα φυσικά ποια θα επιλέξετε, θα υπάρξει και το αντίστοιχο κόστος και ποιότητα.

 

3) Σύνδεση συλλέκτη με δεξαμενή και δεξαμενής με λέβητα

 

Η σύνδεση του συλλέκτη με τη δεξαμενή θα πρέπει να γίνει προσεκτικά. Οι σωλήνες που θα συνδέουν τον συλλέκτη του ηλιακού θερμοσίφωνα με τη δεξαμενή του ηλιακού θα πρέπει να είναι ποιοτικοί και ανθεκτικοί. Οι σωλήνες που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες, να είναι καλά μονωμένοι και να έχουν μεγάλη διατομή. Εμείς προτείνουμε τους πολυστρωματικούς σωλήνες και τους εύκαμπτους ανοξείδωτους σωλήνες. Για λόγους κόστους και όχι τόσο καλής απόδοσης δε θα συνιστούσαμε χαλκοσωλήνες. Επίσης οι μαύροι σωλήνες δεν έχουν αντοχή στις μεγάλες θερμοκρασίες οπότε είναι ακατάλληλοι για τη σύνδεση του συλλέκτη με τη δεξαμενή του ηλιακού σας θερμοσίφωνα.

Θα πρέπει να προνοήσετε επίσης και να συνδέσετε τη δεξαμενή του ηλιακού σας θερμοσίφωνα με τον λέβητα σας. Αυτό γιατί τον χειμώνα η ηλιακή ενέργεια δεν επαρκεί για να ζεστάνει το νερό. Για να μπορεί να γίνει αυτό φυσικά θα πρέπει να επιλέξετε ηλιακό θερμοσίφωνα που θα είναι τριπλής ενέργειας. Επίσης η δεξαμενή του θα πρέπει να διαθέτει έναν παραπάνω εναλλάκτη θερμότητας. Φυσικά μπορείτε να θέσετε σε λειτουργία τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα με ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που όμως μπορεί να σας κοστίζει λίγο παραπάνω.

 

 

4) Συντήρηση Ηλιακού θερμοσίφωνα

                Κάτι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στον ηλιακό σας θερμοσίφωνα είναι η συντήρηση του. Έτσι θα διατηρηθεί η απόδοση του θερμοσίφωνα σας για πολλά χρόνια. Για τη σωστή συντήρηση του θερμοσίφωνα σας θα πρέπει να αλλάζετε τη ράβδο μαγνησίου κάθε δύο χρόνια, όπως και να συμπληρώνετε το υγρό του κλειστού κυκλώματος. Η καλύτερη εποχή συντήρησης του ηλιακού σας θερμοσίφωνα είναι μετά το καλοκαίρι. Τέλος κάθε χρόνο για την εύρυθμη λειτουργία του ηλιακού σας θα ήταν καλό να ελέγχετε τη βαλβίδα ασφαλείας και τη βαλβίδα ανεπιστροφής.

 

 

5) Πιστοποίηση & Εγγύηση ηλιακού θερμοσίφωνα   

Κάθε ηλιακό σύστημα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο, για να σας παρέχει εμπιστοσύνη και ασφάλεια λειτουργείας όπως και απόδοσης. Ο σκοπός της κάθε πιστοποίησης είναι να σας δείχνει τη ποιότητα του ηλιακού θερμοσίφωνα, τη μέθοδο παραγωγής όπως και την απόδοσή του. Συνεπώς το να επιλέξετε κάποιον θερμοσίφωνα που να είναι πιστοποιημένος μόνο θετικό θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η εγγύηση που διαθέτει ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στους όρους της εγγύησης και τι ακριβώς καλύπτει. Έτσι θα προσδιορίσετε ακριβώς την αξία που σας δίνει ο θερμοσίφωνας. Ειδικά αν γίνει επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα όχι γνωστής μάρκας. Δείτε επίσης το χρονικό διάστημα για το οποίο σας παρέχεται η εγγύηση. Τέλος το συνεργείο που θα σας κάνει την εγκατάσταση θα πρέπει να σας δώσει εγγύηση για τις εργασίες του. Έτσι θα είστε πλήρως καλυμμένοι και από τη πλευρά του ηλιακού ( υλικού ) και από τη πλευρά των εργασιών.

 

6) Η τεχνολογία του συλλέκτη

Εδώ θα έχετε να επιλέξετε μεταξύ τριών κατηγοριών συλλεκτών. Ανάλογα λοιπόν με τα κλιματολογικά σας κριτήρια όπως και με το πόση θέλετε να είναι η θερμοκρασία στο ζεστό σας νερό θα επιλέξετε μεταξύ :

α) Μαύρου συλλέκτη

β) Επιλεκτικού συλλέκτη

γ) Συλλέκτη σωλήνων κενού

 

Αν θέλετε να έχετε υψηλές θερμοκρασίες νερού τότε καλύτερα να επιλέξετε με επιλεκτική τεχνολογία συλλέκτη. Προτιμότερο ακόμα για καλύτερη απόδοση θα ήταν να επιλέξετε συλλέκτη με τεχνολογία σωλήνων κενού. Την ίδια επιλογή τεχνολογίας συλλέκτη προτείνουμε αν επίσης οι κλιματολογικές συνθήκες είναι κρύες και υπάρχει χαμηλή ακτινοβολία ήλιου στη περιοχή σας.

 

Tips !

1) Ένας συλλέκτης χαρακτηρίζεται επιλεκτικός ο συντελεστής εκπομπής του θα πρέπει να είναι χαμηλότερος του 5%. Δηλαδή e < 5% !

2) Προτιμήστε Ευρωπαϊκής τεχνολογίας  συλλέκτες σωλήνων κενού λόγο αξιοπιστίας.

 

7) Δεξαμενή & Συλλέκτης

Η αναλογία δεξαμενής και συλλέκτη είναι κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά την απόδοση του ηλιακού σας θερμοσίφωνα. Οπότε στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα θα πρέπει να λάβετε σημαντικά υπ’ όψη τι ζητάτε από τον ηλιακό σας. Επομένως αν θέλετε να έχετε υψηλές θερμοκρασίες νερού ή μεγάλη αποδοτικότητα, θα πρέπει να επιλέξετε το μέγεθος σχετικά με την αναλογία των λίτρων της δεξαμενής και το πόσα τ.μ είναι η επιφάνεια του συλλέκτη. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως η αναλογία για :

α) Μαύρους συλλέκτες είναι 50 λίτρα /  τ.μ καθαρής απορροφητικής επιφάνειας του συλλέκτη

β) Επιλεκτικούς συλλέκτες είναι 65 λίτρα / τ.μ καθαρής απορροφητικής επιφάνειας του συλλέκτη

γ) Συλλέκτες σωλήνων κενού 75 λίτρα / τ.μ καθαρής απορροφητικής επιφάνειας του συλλέκτη

 

Αν οι ενδεικτικές αναλογίες που αναφέρουμε παραπάνω είναι μικρότερες ( από τα λίτρα κάθε τεχνολογίας ) τότε ανεβαίνει σημαντικά η θερμοκρασία του νερού χρήσης. Αν είναι μεγαλύτερες τότε έχουμε καλύτερη απόδοση.

 

8) Η εγκατάσταση

Ο τρόπος εγκατάστασης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αν η εργασία της εγκατάστασης δε γίνει με σωστό τρόπο τότε θα χάσετε πολλά και στην απόδοση αλλά και θα σας κοστίσει πολύ στη τσέπη σας. Επομένως η επιλογή του συνεργείου που θα σας κάνει την εγκατάσταση του ηλιακού σας θερμοσίφωνα παίζει σημαντικό ρόλο. Η δουλειά τους θα πρέπει να είναι προσεκτική. Θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν και να έχουν μεγάλη εμπειρία. Επίσης καλό θα ήταν να γνωρίζουν ακριβώς πως θα πρέπει να εγκατασταθεί το κάθε μοντέλο !

Back to top